İzmir klupleri? Pek karıştırılmıyor ama Siyonizm mi???
I- Giriş Ve Tarihçe
1.Türk Futbolunun Gelişimine İzmir’in Katkısı…
Türkiye’de futbolun çarpık gelişiminin belki de en yakıcı ve en çarpıcı etkisini bugün İzmir yaşıyor. Ülkemize futbolun ilk girdiği şehirlerimizden birisi Ege’nin incisi İzmir’in bugün 4 milyona yaklaşan nüfusuyla Süper Lig’de hiç bir temsilcisinin bulunmayışı, İzmirlileri ve futbolseverleri büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntüye sevk ediyor.
Bir zamanlar İzmir futbolunu tüm görkemiyle o zamanki adıyla Türkiye 1.Ligi’nde izlerdik. Göztepe’si, Altay’ı, Karşıyaka’sıyla, Altınordu’suyla Türk futboluna büyük bir renk katan İzmir futbolu bugün ne yazık ki büyük bir çöküş içinde…başta finansal sıkıntılar olmak üzere, sportif başarıda da bir hayli geriye düşen İzmir futbolu şimdi mazisini arıyor. Oysa Türk futboluna Metin Oktay, Fevzi Zemzem, Mustafa Denizli ve daha ismini burada sayamadığımız yüzlerce değeri kazandıran İzmir, şimdi ne durumda? Acaba geçmişin ve bugünün bir muhasebesi yapılıyor mu? Geçmişte yapılan hatalardan çıkartılan dersler var mı? Oysa İzmir ekonomiye katkısıyla Türk ekonomisinin incisi konumunda. Bir zamanlar futbolda da öyleydi.
Süperlig’den Önce Göztepe’sini, ardından da Altay’ını kaybeden İzmir, Süper Lig’e şimdi çok uzaklardan bakıyor…Bugün İzmir’in Altay, Karşıyaka, Bucaspor, Göztepe A.Ş., İzmirspor, Aliağa Bld.Spor ve Altınordu olmak üzere sekiz profesyonel futbol takımı bulunuyor. Bu kulüplerden Altay ve Karşıyaka 2.Lig A grubunda, Bucaspor ve İzmirspor 2B Lig A grubunda, Göztepe, Altınordu, Petkimspor ve Aliağa Bld.Spor 3.Lig’de mücadelelerini sürdürüyorlar.
İşte aşağıdaki genel araştırma ve değerlendirme yazısı bunu sorguluyor.
Lig’de mücadelelerini sürdürüyorlar.
İşte aşağıdaki genel araştırma ve değerlendirme yazısı bunu sorguluyor.
2. İzmir Futbolunun kısa bir tarihçesi
İzmir, Türkiye 1. Futbol Ligi’nde Altay, Göztepe, Karşıyaka, İzmirspor, Altınordu ile beş takımla mücadele ettiği günlerin hayalini kuruyor. İzmir gelecek sezon İkinci Futbol Ligi A Kategorisi’nde 4 takım Altay, Göztepe, Karşıyaka ve İzmirspor ile mücadele edecek. 18 takımlı A kategorisinde İzmir takımlarının yanısıra Vestel Manisaspor ve Çanakkale Dardanelspor ile gelecek sezon sıklıkla Ege derbisinde bir araya gelecek takımların Süper Lig’e geri çıkmaları eskisi kadar kolay olmayacak.
Ülkemizde futbolun büyüme hızına ayak uyduramayan İzmir futbol kulüpleri, tarihlerinde zaman zaman bir alt lige düştü. İzmir futbol tarihinde sadece 1937 yılında birleşebilen İzmir kulüpleri, çok geçmeden yine ayrılıp, semt takımı olmaya devam etti. 1937 yılında İzmir takımlarının diğer illerle rekabet gücünü artırmak amacıyla birleştirilmesi fikri ortaya atıldı.
Bu fikir çerçevesinde kulüplerin ileri gelenleri bir araya gelerek yaptıkları bir dizi çalışmalar sonucunda; İzmirspor ve Göztepe birleşerek Doğanspor, Altınordu–Altay ve Bucaspor birleşerek Üçok, Bornovaspor ve Karşıyaka birleşerek Yamanlar kulüplerini oluşturdu. Bu birleşmenin verimli olmadığını düşünen ekipler kendi kimliklerinden feragat edemedikleri için sezon sonunda tekrar birleşmeyi durdurma kararı aldı.1998 yılında İzmir profesyonel spor kulüplerine maddi destek sağlamak amacıyla kurulan İzmir Gücü Spor Vakfı (İZVAK) ise, İzmir kulüplerine yıllık az miktarda maddi destekten başka bir yardımda bulunamadı. İZVAK Genel Müdürü Nazım Dörtbudak, ağlamakla her şeyin çözümlenmeyeceğini söyledi. Dörtbudak, maddi konuları aşmadıktan sonra Süper Lig’de İzmir’in bir takımının olmamasının doğal olacağını ifade ederek, “Son maçta bir puan alarak ligde kalmak yeterli değil. Bunların hepsi geçici projeler. İzmir potansiyelini kullanamıyor. İzmir takımlarının kısa sürede birleşerek güç olacaklarına ihtimal vermiyorum. Ama bu uzun vadede olabilir. İzmir United niye olmasın. Böyle bir proje sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da şampiyonluklar kovalayacağının anlamına gelir. 80 bin kişilik stat bomboş yatıyor” dedi.’’ (Mustafa Yüksel, http://www.zaman.com.tr/2003/06/03/spor/h8.htm)
Kısacası; İzmir futbolunun tarihsel gelişimine baktığımızda; İzmir’in, futbolda Göztepe ile Türkiye’ye Avrupa Kupaları’nda yarı final heyecanını yaşatan ilk kent olduğunu görüyoruz. 1959 yılının Şubat ayında İstanbul, Ankara, İzmir arasında başlatılan Türkiye Profesyonel Futbol Ligi’nde İzmir 4 takımla yer aldı. 1959-60′ta Altınordu’nun da katılımıyla takım sayısı 5′e çıktı. 1967-68′e kadar 9 sezonun altısında 5, üçünde 4 İzmir takımı profesyonel ligde İzmir’i temsil etti.
Fakat 1967-68′de Karşıyaka ile İzmirspor’un birlikte küme düşmeleriyle İzmir ilk kez, o sezon Türkiye 1. Ligi’nde üç takımla, Göztepe, Altay ve Altınordu ile temsil edildi. İzmirspor 1967-1968 sezonunda yükselme başarısı gösterip diğer üçü de yerlerini koruyunca, 1968-69′da 1. Lig’deki İzmirli takım sayısı yeniden 4′e yükseldi. Ne yazık ki bu son “4′lü temsil” oldu. 69-70, 70-71 ve 71-72 sezonlarındaki 3′lü temsili de 1972′den bu yana bir daha hiç yaşayamadık 1982-83′e kadar iki sezon hariç, İzmir’de her hafta 1. Lig maçı oynandı. Çünkü iki takımla temsil ediliyorduk. 82-83′ten itibaren teklemeler başladı. …ve 83-84′te İzmir, ilk kez 1. Lig’de temsil edilememe acısını yaşadı. Nedeni de Altay’ın küme düşmesi ve tarihinde ilk kez yeniden çıkışı başaramamasıydı.
Karşıyaka’nın güçlenmesi, Altay’la birlikte ikili temsilleri 5 sezon daha sürdürdü. 1998-1999 sezonunda Göztepe 18 yıl aradan sonra Yeni Asır sponsorluğunda çıkışı başarınca 1999-2000 ve arada boş geçen 2002-2003′te ikili temsil yeniden yaşandı.
Geçen sene Süper Lig’de İzmir’in takımı yoktu, ancak Süper Lig’e çıkış umudu İzmirlilerde hep vardı. Ne var ki, yaşadığımız sezonda ise, çıkış iddiası bir yana hem Karşıyaka hem de Altay 2. Lig A Grubu’ndan düşme tehlikesiyle karşı karşıya (yazı hazırlandığı sırada).
Kaynak : http://www.verkac.org/
Bir takım oyunlar oynandığı açık ! Bursa'sı Adana'sı İzmir'iyle Hatta Erzurum'u Van'ıyla Ligimizin Çok daha güzel olacağı açık. Zaten Liglerimizde pek temiz değil . Ama bu karışıklıkta acaba derin sinsi biraderlerin yılanların dokunulamaz karşı konulamaz (?) müdahalesi mi var diye soruyor insan. Bir müdahale olduğu kesin ve tabiki türk sporunu Türk Milletini düşünen birilerinin isteyeceği gerizekalılıklar değil bunlar. Hep onlar mı oynayacak???
Bizler neden pasifiz?? İyilerin hic mi basınları yok. Hiç mi bağlantıları yok??
Neden orta asya Türk devletlerine eğilmezler? Neden Balkanlarla ilgilenmezler?
En azından neden dostluk müsabakaları ayarlamazlar??
Neden bazı kuluplerimiz ege adalarında kamp hazırlık yapmazlar??
Hangi konuda olursa olsun .Spor , Ekonomi , kültür , basın , yayın .....
Neden Osmanlı Topraklarıyla ortak projeler geliştirilmez?
Üniformalılar , Hahamlar , Büyük üstadlar Kızar diye mi??? Laiklik mi elden gider?? Atatürkçülük mü? ,
Onlar bize rol bicecekler , düşmanımızı belirleyecekler. IMF ile ekonomimizi , Yök ile üniversitelerimizi ( bilim-teknik , hayvancılık , tarım ,sanayi ) Sık boğaz edecekler.
Amaç olarak da AB yi gösterecekler. Zar zor bişeyler olacaksa da AB istiyor diye olacak.
Olmaz bu iş, Olmaz...