25 Şubat 2007 Pazar

ABD'YE REST ÇEKEN PUTİN ORTADOĞU TURUNDA

www.sonsaniye.net Münih'teki güvenlik konferansında önceki gün ABD'ye 'sınırları aştı' diyerek sert eleştiri yönelten Rusya lideri Vladimir Putin, üç günlük Ortadoğu turuna çıktı.



Ziyaretinin ilk ayağı olan Suudi Arabistan'a dün giden Putin, buradan da Katar ve Ürdün'e geçecek. ABD'nin müttefiki olan bu üç Arap ülkesini kapsayan ziyaret, bir Rus liderinin bu ülkelere gerçekleştirdiği ilk seyahat olması bakımından tarihî bir nitelik taşıyor. Rusya son yıllarda bölge ile ekonomik ilişkileri geliştirmek ve Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamak amacıyla yoğun çaba sarf ediyor. Rusya'nın girişimleri, 2005'te İslam Konferansı Örgütü'ne gözlemci statüsü ile kabul edilmesi, 2006'da Rusya ve İslam Dünyası Vizyon Grubu'nun oluşturulması gibi güven artırıcı kurumsal yapılarla desteklendi. Rusya'da yaşayan 20 milyondan fazla Müslüman'la yönetim arasındaki iletişimi örnek gösteren Moskova, ABD'nin Afganistan ve Irak operasyonlarındaki başarısızlığı ve Filistin sorununa ciddi bir çözüm üretememesini de değerlendirerek bölgede ABD'ye karşı denge unsuru olmak istiyor. Moskova, petrol, doğalgaz ve boru hatlarında işbirliği başta olmak üzere, elektrik santralları, ulaşım, inşaat, teknoloji ve uzayı kapsayan onlarca projenin yanı sıra silah satışı konularını bölge ülkeleri ile paylaşacak. Rusya petrol üreticisi Lukoil, 2004'te Suudi Rub el Hali enerji bölgesinde 40 yıllık anlaşma imzalamıştı. Rus enerji devi Gazprom da bu ülkede yatırıma ilgi duyuyor.

Füzeler Türkiye'ye yerleştirilsin!

43. Münih Güvenlik Konferansı'nın dünkü kısmına da Rusya'nın ABD'ye yönelik eleştirileri damgasını vurdu. ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya füze sistemi yerleştirmesini eleştiren Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov, "Eğer Avrupa, İran'ın olası bir saldırısından endişe duyuyorsa, Amerikan füzelerinin Türkiye, Irak ya da Afganistan'a yerleştirilmesi daha doğru olur." dedi. Rusya lideri Putin de NATO'nun genişlemesi ve ABD'nin bazı Doğu Avrupa ülkelerine füze konuşlandırmasını tehdit olarak algıladıklarını belirtmişti. Dün bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise kimsenin Rusya ile yeni bir Soğuk Savaş istemediğini ve dünyadaki sorunların çözümünde Rusya ile işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik