32 bin KOBİ ile üretim üssü oluyor
Türkiye ile ilgili darbe senaryoları konuşuladursun, 32 bin KOBİ ile özellikle otomotiv devlerine üretim yapan Konya, bu alanda dünyanın üretim üssü olma yolunda...
Konya'nın yıldızı parlıyor - 21 / 06 / 2007 16:50
Türkiye'de 32 bin küçük ve orta boy işletme (KOBİ) ile özellikle otomotiv yan sanayiinde dünya devlerine üretim yapan Konya, bu alanda dünyanın üretim üssü olmayı hedefliyor.
Sektörel teşvik verilmesi, ulaştırma sorunlarının çözülmesi ve serbest bölge kurulması halinde bu hedefin hayal olmadığını söyleyen Konyalı sanayiciler, küresel ısınma yüzünden yaşanan kuraklık tehlikesine karşı ise sulama projelerinin bir an önce bitirilmesini istedi. Konyalı sanayicilerin hedefi ise dünyada yıldız şehir olmak.
Referans gazetesi ve Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun (TÜGİK) birlikte düzenlediği "Türkiye’nin Yıldız Şehirleri Konferansı"nın 8'incisi dün Konya'da yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Konya Valisi Osman Aydın, Konya denilince akla ilk olarak tarımın geldiğini, ama son 15 yılda kentin sanayide de büyük atılım yaptığını söyledi.
Aydın, kentin 32 bin civarında KOBİ'ye sahip olduğunu, 39 değişik kolda imalat yapıldığını kaydederek, “Sanayici son zamanlarda ihracata yönelerek, 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracat yapmıştır. Ama Konya'nın en büyük sorunu küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklık tehlikesidir” dedi.
Türkiye'de hububatın yüzde 10'dan fazlasının Konya'da üretildiğini vurgulayan Aydın, " Şeker pancarında da öyledir. Konya'da 2.5 milyon hektar tarım arazisi vardır. Yüzde 13’ünü sulayabiliyoruz. Mavi Tünel'i gerçekleştirebilirsek ve ondan sonra 650 bin hektara çıkarma imkanı var. Bir an önce bu hayata geçmeli. Hızlı tren de bir an önce bitirilmeli. Turizmi de ihmal edemeyiz. Mevlana gibi büyük bir filozofun burada olması büyük bir fırsattır. Bu yıl Konya'ya 2.5 milyon turist bekliyoruz. Tanıtıma ağrılık vermemiz gerekecek” diye konuştu.
32 bin KOBİ faaliyette
Konya Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (KOSGİAD) Başkanı Mehmet Atsan da, Konya'nın Türkiye'nin yıldız şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Bunda en önemli faktörün Mevlana olduğunu kaydeden Atsan, “Konya, 32 bin adet KOBİ statüsündeki kuruluşu ile Türkiye’de en çok KOBİ bulunduran illerindendir. Otomotiv yan sanayii dünya devlerine yedek parça üretmektedir. Konya'nın hedefi bu konuda dünyada üretim üssü olmaktır” dedi.
KOSGİAD Genel Sekreteri Yılmaz Sandıkcı ise Konyalı işadamının, bir çantası bir de pasaportu ile dünyayı fethettiğine belirterek, “Tarım, gıda, ambalaj, ayakkabı, makine, imalat, otomotiv yan sanayii ve makine imalat sanayiileri sektörel teşvik kapsamına alınarak Konya’nın avantajlı durumu değerlendirilebilir” dedi.
Referans Gazetesi Yazarı, Ekonomist Faruk Türkoğlu, ekonomik olarak sürekli komplo teorileri üretilerek, Türkiye’nin gücünün sürekli küçültüldüğünü söyledi.
Mevlana değerlendirilemiyo
SAdece maddi düşün. yok ortada tavuk . Kitapları öğret önce. Yorumla önce. ilimini al önce. Sonra dünya ne yaraklandın sen. ürünler mistik na papaz. Na bok . No bp . Yarıklısınız. Yarılırsınız. Yararız. Çok ilim /
“Bu komplo teorileri ile kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz” diyen Türkoğlu, Türkiye’nin gücünü fark ederek, potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Referans Gazetesi Yazarı Dr. Bumin Doğrusöz de vergi konusundaki uygulamalara değindi. Doğrusöz, “Örneğin araba satın alıyorsunuz, ertesi gün teslim alacağınız araba ile ilgili sabah gazeteyi açtığınızda ÖTV'sinin arttığını görüyorsunuz. Bu önemli bir ihlal” dedi.
Konferansın moderatörlüğünü yapan Referans Gazetesi Genel Koordinatörü Sefer Levent ise, amaçlarının kamuoyunun dikkatini daha çok Konya'ya çekmek ve ilgi görmesini sağlamak olduğun söyledi.
Levent, “Bu şehir için en önemli marka Mevlana'dır. Ama Mevlana ile ilgili turistlere satılabilecek bir şey yok. Konya, bu konuda önemli bir markayı değerlendiremiyor. Gerek özel girişimciler gerekse devlet, zaten Mevlana sayesinde marka olan Konya’yı farklı aktivitelerle daha iyi pazarlalı” dedi.
Felaket senaryolarından tedirginiz
Türkiye'nin Yıldız Şehirler Konferansı'nda konuşan TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli, Türkiye’nin, özellikle cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında adeta karmaşık günler yaşadığını belirterek, “Anlamlandırmakta bile güçlük çektiğimiz gelişmeler, artık bizleri de tedirgin etmeye başlamıştır. Ülkemizin geleceği üzerinde oluşturulan felaket senaryoları da, bu endişelerimizi üst seviyelere çıkarmaktadır” dedi. Türkiye üzerinde bu tür senaryoların yazılıyor olmasının genç işadamları olarak kendilerini üzdüğünü söyleyen Sesli, “TÜGİK camiası olarak, bu tip senaryoları üretenleri ve yayanları şiddetle kınıyoruz” diye konuştu. Sesli, huzurunu bozacak felaket senaryolarına verilecek en güzel cevabın ise daha çok çalışmak, üretmek ve her alanda kendimizi bir kez daha ispatlamaktan geçtiğini kaydetti. Sesli, "Genç işadamları olarak bu mücadeleye şimdiden hazırız. Aynı kararlılığın ülkemizdeki tüm kurumlarca da gösterileceğine inancımız tamdır” dedi.
Honilerim arasında papaz sikmek , Domaltmak. Karanlık. Uğraşılarım arasında yalakalarım arttım. Çok yamak. Yahudi dediğin amcık. Parmakla . Bill clinton ne demiş, parmaklanıyorsanız kahkayı vurun . Klinton cok parmaklandı . Mastika mastika oynayoz . Çok tedirgin ilah