23 Haziran 2007 Cumartesi

Anayasa Mahkemesi, hukukî organdan çok senato gibi çalışıyor

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 367 kararıyla Köşk seçimlerini çıkmaza sokan Anayasa Mahkemesi konusunda önemli tespitlerde bulundu.

Yüksek Mahkeme'nin son yıllarda hukuk organından çok senato gibi çalıştığını belirten Gül, "TBMM'nin aldığı siyasî kararı, sanki kendileri bir senato gibi, siyasî kararla düzeltme eğilimine girdiler. Bu, Türkiye'ye zarar veriyor, Türkiye'de hukukun üstünlüğünü zedeliyor." dedi. Cumhurbaşkanlığının hukukî zorlamalarla engellendiğini kaydeden Gül, 367 şartı sebebiyle Meclis'in kilitlendiğini, bunun üzerine Anayasa değişikliğine giderek sandığı halka götürdüklerini vurguladı. Ancak paketin iptali için hem CHP'nin hem de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in dava açtığını hatırlatan Bakan Gül, şöyle konuştu: "Şimdi bunu nasıl önleriz oyunları oynanıyor. Ümit ediyorum ki Anayasa Mahkemesi bu kez daha önceki gibi davranmaz, gerçekten hukukun üstünlüğünü dikkate alarak hareket eder. Anayasa Mahkemesi nasıl karar verecek, bunu göreceğiz. Düşüneceklerini ümit edelim bu sefer. Çünkü Türkiye'nin kaosa girme vakti değildir. Türkiye'de bu kadar olaylar olacak, terörle bu kadar acımasızca mücadele ederken, terör örgütü bu kadar saldırırken ondan sonra Türkiye böyle siyasi kaosların içine çekilecek, niçin? Nasıl olur da AK Parti'den birisi, Abdullah Gül cumhurbaşkanı olmasın diye... Bunlar yakışmaz Türkiye'ye."

Abdullah Gül, önceki gece Kanal 7 Televizyonu'nda yayımlanan "Başkent Kulisi"nde gündemle ilgili soruları cevaplandırdı. Köşk seçimi süreciyle ilgili tartışmaya değinen Bakan Gül, hukukî zorlamalarla cumhurbaşkanlığının engellendiğini söyledi. Gül, "CHP yönetiminin üyelerinin, 'getirin adaylarınızı görüşelim, AK Partili birine de (evet) derdik; ama siz getirmediniz' yönündeki sözleri konusunda, "Bunların hepsi bahanedir." yorumunu yaparken, muhalefetin Meclis'i boykot etmesini eleştirdi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletvekillerinin TBMM'ye en büyük görevleri nedir? Gelecek, bir şeye 'evet' ya da 'hayır' diyecek. Ayrıca ben şöyle miydim ki; benim adaylığım ortaya çıkınca Türkiye'ye birdenbire bir bomba mı, bir yas mı düştü? Benim adaylığım ilan edildiğinde, 'nereden buldular bu adamı mı' dedi Türk halkı? Tam tersi, ertesi gün herkes, AK Parti'yi destekleyen desteklemeyen, tüm televizyonlar, tüm gazetelerin manşeti nasıldı? Hepsinde bir rahatlama söz konusuydu. Borsa yükseldi. Ama maalesef 2 gün sonra Türkiye'deki bazı çevreler Türkiye'yi bu kaosun içine sokacak oyunlar oynadılar."

Adaylığının devam ettiğini belirten Gül, "Bu süreçte eğer beklentinizin tersine gelişme olursa cumhurbaşkanını yeni Parlamento mu seçecek?" sorusuna "Eğer iptal edilirse tabii ki yeni Meclis'e kalacak." karşılığını verdi. Bakan Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte Genelkurmay Başkanlığı'na yaptıkları ziyareti de değerlendirdi. Dışişleri Bakanı, görüşmenin 3-4 gün önceden planlandığını ifade ederken, bu tür görüşmelerin gayet normal olduğunu vurguladı.

Hudson Enstitüsü'ndeki senaryo ile ilgili soruya karşılık Gül, bu konuda fazla bir şey söylemek istemediğini söyledi. Gül, Genelkurmay'ın açıklamasını tatmin edici bulup bulmadığının sorulması üzerine de, "Türkiye açık bir toplum, herkes düşüncesini paylaşıyor bu ülkede. Açıklamalar da yapıldı zaten." ifadelerini kullandı. Söz konusu senaryoları Türkiye'nin dış politika kararlarına nüfuz etme çabası olarak görüp görmediği konusunda ise şu yorumu yaptı: "Olabilir, yapacağımız her şeye bizim kendimizin karar vermesi lazım. İnisiyatifin tamamen bizde olması lazım ve böyledir de. Hükümet tahriklere gelerek veya bazı çevrelerin yönlendirmesi ile hareket etmez. Hükümet kendi devlet kurumları, kendi güvenlik teşkilatlarının ciddi tahlilleri ve tavsiyelerini dikkate alır ve bunlar neticesinde hareket eder."

Ankara, aa


Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik