1 Haziran 2007 Cuma

Trenin sırrı İran'da / piç yahudi

Trenin sırrı İran'da
Sabotaj sonucu devrilen ve içinden çeşitli silahlar çıkan vagonların mühürlerinin ilk yüklemeden sonra hiç bozulmadığı, gümrüklerde bu nedenle aranmadığı anlaşıldı. Şimdi Türkiye, yükler konusunda İran ve Suriye'den resmi bilgi isteyecek


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU, UTKU ÇAKIRÖZER Ankara

Türkiye, Bingöl'ün Genç ilçesinde PKK'nın raylara döşediği mayın nedeniyle devrilen yük treninden çıkan ve Hizbullah ya da Hamas'a gittiği öne sürülen silahlarla ilgili olarak ilk yüklemenin yapıldığı İran'la silahların gittiği Suriye'den bilgi istemeye hazırlanıyor.
Vagondan çıkan silahlar konusunda karışıklık yaşanırken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Kanas rapor edilmedi. Ama askeri malzeme var" dedi. Gümrük görevlilerinin yükle ilgili kuşkulu duruma rağmen neden arama yapmadığı da araştırılmaya başlandı. İnşaat malzemesi gibi gösterilerek yüklenen silahların menşeini araştırması için bilirkişi görevlendiren Genç Cumhuriyet Savcılığı'nın, soruşturmayı "silah kaçakçılığı" kapsamında yürüttüğü bildirildi.


Mühür sağlam
İran'dan yüklenerek Van Kapıköy'den Türkiye'ye sokulan konteynerlerle ilgili olarak gümrük yetkililerinden de bilgi alındı. Yetkililerin, konteynerlerin mühürlerinin sağlam olması nedeniyle bir arama yapmaya kendilerini yetkili görmedikleri yanıtını verdi.
Buna rağmen gümrükte arama yapılabileceğini kaydeden bir yetkili, şunları söyledi:
"Uluslararası kurallara göre şüpheli bir durumda 'sarı hat' nitelemesi yapılarak, vagonlardaki konteynerler kısmen aranabilir. 'Kırmızı hat' nitelemesi yapılırsa bütün yük açılır. Burada 'yeşil hat' nitelemesi yapılmış ve tren yoluna devam etmiş. Ancak İran'dan Suriye'ye inşaat malzemesi gönderilmesi çok görülen bir olay değil. Konşimentoda inşaat malzemesi yüklendiği görüldüğünde arama yapılabilirdi."
Gümrük Müsteşarlığı'nın konuyla ilgili ayrı bir soruşturma başlatabileceği ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı da İran ile Suriye'den silahlar konusunda bilgi verilmesini talep etmeye hazırlanırken trenden çıkan silahların sayısı ve niteliği konusundaki açıklamalar kafa karıştırdı.
Devrilen vagonlardan 297 adet atış rampası, 1032 adet havan topu mermisi, 135 sandık patlayıcı, 762 Kanas suikast tüfeği, 54 adet Bixi makineli tüfek, 120 sandık 120 mm'lik havan mermisi, 775 sandık askeri mühimmat, 161 adet çatı kaplama malzemesi, 50 balya yalıtım malzemesi çıktığı iddia edildi.
Ancak savcılık yetkilileri, sayıların doğru olmadığını belirtirken, silahların tipi konusunda bilgi vermekten kaçındı. Yetkililer, konşimentoda yazan bazı inşaat malzemelerinin de silahların bulunduğu kutulardan çıktığını ifade etti.


Silahlar gizlenmiş
Genç Savcılığı'nın hazırladığı tutanakta ise konteynerin iç kısmında gizlenmiş şekilde silahların bulunduğu belirtildi.
Tutanakta, iç kısımdaki silahlardan 81 mm'lik havan topu ile niteliği ve menşei tespit edilemeyen 197 adet yeşil renkli çelik boru ve yeşil renkli tahta bir kutunun da inşaat malzemeleriyle birlikte yerde bulunduğu kaydedildi. Tutanakta, taşıma belgesine göre, malzemelerin Behnam Shahhriyart Trading Co. Tahran/İran adresindeki aynı adlı şirket tarafından, Suriye Şam'daki Al Joori Trading Co. şirketine gönderildiği ifade edildi. Taşıma belgesinde, Uno beton, cam yünü ve izolasyon malzemesi taşındığının belirtildiği de tutanakta vurgulandı.


Org. Büyükanıt: Kanas yok

Orgeneral Büyükanıt da sorular üzerine "Yedi vagon var. Hepsi daha tam olarak aranmadı. Sınırdan mühürlü geliyor. Konşimentoda ne yazıyorsa kabul ediliyor. Ancak ihbar olursa savcı arıyor. Bir vagon arandı. Kanas silahı rapor edilmedi. Ama askeri malzeme var, onu söyleyebilirim. Savcı inceliyor" dedi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Milliyet'in sorusu üzerine Ulaştırma Bakanlığı raporunun kendilerine geldiğini, çıkan malzemeler arasında füze bulunmadığını, sadece mühimmat olduğunu söyledi.


Fettah: Kötü niyetli kişiler rahatsız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i ziyaret eden İran Enerji Bakanı Perviz Fettah da "İki ülke ilişkileri arasında belirgin olmayan bir nokta yok. Bazı kötü düşünceli kişiler iki ülke arasındaki ilişkilerin bu kadar iyi gelişmesini istemeyebilirler ve ilişkilerin gelişmesinden rahatsız olabilirler. Onlarda şeytanlık ve kötü niyet olabilir" dedi.



Gümrük Müsteşar Vekili Bülent Ertem:


Olay gizli servis işine benziyor
NEDİM ŞENER
Gümrük Müsteşar Vekili Bülent Ertem, İran'dan Suriye'ye giden silah yüklü trenin mayın patlaması sonucu devrilmesini, "Olay 10 yıl önceki olayla benzerlikler taşıyor. Yine Suriye'den İran'a gönderilen dört TIR'da parafin fıçılarına gizlenmiş silahlar patlama sonucu ortaya çıkmıştı. Bir gizli servis sabotajıydı. Bu olayda PKK taşeron olarak kullanılmış olabilir" dedi.
Van'ın Kapıköy sınır kapısından giriş yapan yükün Suriye'ye İslahiye'den girmesinin planlandığını ifade eden Ertem, vagonların İranlı Algori adlı firma tarafından gümrüklendiğini, Suriye'deki alıcının Alhasri Trading adlı firma olarak göründüğünü söyledi. Bu şirketlerin Türkiye'den çok sayıda mal sevkiyatı olduğunu anlatan Ertem, "Silahların nereye gideceğini bilen bir gizli servis bu olayda PKK'yı taşeron olarak kullanarak sevkiyatı sabote etmişe benziyor" dedi.
Gümrük beyannamesinde malın cam elyafı olarak beyan edildiğini belirten Ertem, katardaki pamuk yüklü bir vagonun varış adresi olarak Mersin'in, diğer yüklerin varış adresi olarak da Suriye'nin göründüğünü belirtti.


1997'deki olay
1997'de benzer bir olayı inceleyen ekipte olan Erten şunları söyledi:
"1997'de de 4 TIR içinde parafin olarak İran'dan yola çıkan ve Suriye'ye giden silahların patlama sonucu ortaya çıktı. Yük, İran'dan Suriye'ye gidiyordu. Bunu haber alan gizli servis bu kaçakçılığı ortaya çıkarmıştı. Bu da ona çok benziyor. O taşımayı yapan TIR şirketi, 2005'te İstanbul'da silah kaçakçılığına karıştı. Bu şirket, Irak'taki ABD güçlerine NATO silahları sevkiyatı yapan şirketlerden biriydi. Bu da bir sabotaja benziyor. Olayın içinde PKK varsa ancak taşeron olarak kullanılmıştır."



'Yük, Türkiye'de kalacaktı'

Gümrük Müsteşarlığı'ndan kaçakçılık konusunda uzman bir başka üst düzey yetkili de İran'dan düzenlenen gümrük çıkış beyannamesinde varış yeri olarak Suriye görünse dahi, yükün rotasının değiştirilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Yetkili şunları ifade etti:
"Malın gidiş yeri Suriye görünse bile bu değiştirilebilir. Bunun için yeni beyanneme düzenlemesi mümkün. İran'dan Suriye'ye gönderilen bir mal istenirse Haydarpaşa'ya sevk edilebilir. Şüphe veya ihbar varsa istenilen istasyonda aranabilir. İhbar olsaydı giriş gümrüğünde aramaya tabi tutulur, mührümüzü vururduk. Çıkış kapısında da arama yapılır. Ama bunlar yapılmamış.
Tecrübeler gösteriyor ki, uçak dışında bir yolla yasadışı silah sevk ediyorsanız, her an yakalanma riskiniz vardır. Bu silahların Hizbullah'a gönderildiğini düşünmüyorum. Türkiye üzerinden Suriye ve Lübnan'a uzanan hat çok riskli. Bana göre bu silahlar yurtiçinde kalacaktı."


/ konu uzmanlık : ) . Yahudi . Başka konu yok. Piçler burada yahudi yıkayalım . Karanlık . Onlarla ilgilenecek bir yarak yoksa onlar ilgileniyor. Ben onları iteleyecem. Çok mu yalın .yankı yarağı yedin . yol yok size . ürk . koy .orgeneral . yanılın . yorun . yar . yaz . Götveren piç . Sıkarım.

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik