8 Temmuz 2007 Pazar

Çin 'SARS'a iyi geliyor' diye siparişi artırdı, şalgamın fiyatı kolayı katladı

Çinli bilim adamlarının şalgamın SARS hastalığına karşı direnç sağladığını açıklamasıyla satışları artan üretici firmalar, talepleri karşılamakta zorlanıyor.




Kışın, bardağı 30 kuruşa satılan şalgam, yaz içeceği olmamasına rağmen şu anda 50 YKr'den alıcı buluyor. Yetkililer fiyattaki yükselişi, yurtdışından gelen taleplerin daha da artmasına ve yeterli şalgam üretilememesine bağlıyor.

TÜBİTAK raporuyla sıfır (0) kolesterol ve şeker içerdiği kanıtlanan şalgamın başta diyabet olmak üzere birçok hastalığa deva olması, ürünün fiyatını da artırdı. Şalgamın artık yaz içeceği olduğunu belirten yetkililer, fiyatının kolanınkini katladığını söylüyor. Marketlerde 2,5 litrelik kola 1,9 YTL'den satılırken, 3 litrelik şalgam 5 yeni liradan alıcı buluyor.

Dünyada 800'den fazla kişinin ölümüne sebep olan SARS hastalığına iyi geldiği için popülerliği bir anda artan şalgamda talep patlaması yaşanıyor. Tüketiminin zirve yaptığı ocak-mart döneminde bardağı 30 YKr'a satılan şalgam, son günlerde 50 yeni kuruştan alıcı buluyor. Birçok hastalığa faydasıyla tanınan şalgam, gazlı içeceklere rakip gösteriliyor. Türkiye'deki şalgam üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Doğanay Gıda'nın yönetim kurulu üyesi Rafet Doğanay, bu yıl şalgam üretimi yeterli olmadığı için aldıkları talepleri bir sonraki döneme ertelediklerini söylüyor. Şalgamın artık bir yaz içeceği olduğunu belirten Doğanay'a göre diyabet hastalarının yazın tüketebileceği en ideal ürün şalgam. Çünkü şalgamın mayalanması esnasında bünyesindeki kolestrol ve şeker sıfırlanıyor.

20 yıllık şalgam üreticisi ve satıcısı Ramazan Tilki, son yıllarda dış dünyaya açılan şalgamın fiyatının arttığını ifade ediyor. Özellikle şalgam yapımında kullanılan kırmızı havucun yüzde 50 zamlandığına dikkat çeken seyyar şalgamcı, "Kış sezonunda bir torba havucu 1,2, 1,4 YTL'ye satın alırken bugün 2 yeni lira ödüyoruz. Bu durumda hem satışların azlığından hem de girdinin pahalanmasından dolayı şalgam fiyatını yükseltmek zorunda kaldık." şeklinde konuşuyor. Yazın yapılan şalgamın soğuk hava depolarından temin edilen havuçtan üretildiğini aktaran Tilki, üreticilerin eylül ayında hasat edilecek taze havucu dört gözle beklediğinin altını çiziyor. Tilki'ye göre, taze havuçtan yapılan şalgamla, soğuk hava deposunda stoklanan havuçtan üretilen şalgam arasında büyük lezzet farkı var. Üretilen şalgamın sektörün talebini karşılayamadığına dikkat çeken Tilki, havuçların büyük bir bölümünün Çin'e, İran'a ve başka ülkelere ihraç edildiğini kaydediyor. Çin'de SARS hastalığının baş gösterdiği zamanlar kendisine bu ülkeden teklif geldiğini vurgulayan Ramaza Tilki, bazı firmaların Çin'de üretim tesisi kurarak Türk havuçlarını bu ülkeye götürdüklerini sözlerine ekliyor.

Türkiye'de yılda 20 milyon litre şalgam üretiliyor

Doğanay Gıda'nın ihracat ve pazarlama müdürü Halil Aydın, Türkiye'de yılda 22 bin ton kırmızı havuç yetiştirildiğini söyledi. Bunun bir kısmının 20 milyon litre şalgam olarak marketlerde yer aldığını aktaran Aydın, diğer bir kısmının da konsantre şalgam olarak ihraç edildiğine dikkat çekiyor. Aydın, üretilen havucun bir bölümünün de boya sanayiinde doğal boya maddesi olarak kullanıldığını söylüyor. Şalgamın anavatanı olarak bilinen Adana'da merdivenaltı dahil 350 üreticinin olduğu belirtiliyor. Aydın'ın verdiği bilgiye göre, Doğanay Gıda iç piyasada 14 milyon şişe şalgam sattı. Büyük marketlerde satılan şişe şalgamın yüzde 90'ına yakınını üreten şirket, 2006 yılında 320 ton ihracat yaptı. Bu yılın ilk yarısında da 230 ton şalgam ihraç eden şirketin 2007 hedefi ise 480 ton. Doğanay iç pazarın yüzde 70'ini karşılarken, bunu Fersan ve diğer şirketler takip ediyor. Doğanay Gıda, şalgam üretiminde 2004'te yüzde 25, 2005'te yüzde 40, 2006'da yüzde 68 büyüdü. 2007 yılında bu rakamı yüzde 110'a çıkarmayı planlayan firma, her yıl önemli yatırımlar yapmasına rağmen şalgam, üzüm ve elma sirkesi üretiminde talebi karşılamakta zorlanıyor. Şirket, özellikle sirke suyu üretiminde 20 kat büyüme gerçekleştirdi.

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik