24 Eylül 2007 Pazartesi

Nokia'nın anavatanı sizi bekliyor

Finlandiya Doğu Avrupa'nın en önemli ekonomilerinden biri durumunda. Nokia'nın anavatanı bize bol bol telefonlarını satarken biz bu ticaret cennetini hala keşfedemedik....

FİNLİLER İYİ İŞ ORTAĞI OLUR - 24 / 09 / 2007 15:23

Rotahaber.com

Finlandiya Ticaret Merkezi Finpro'nun Türkiye Başkanı Yavan, Finlilerin hala Türkiye'nin öneminin yeterince farkına varmış olduk dile getirdi.

Yavan, "Ancak orman ve ağaç işleme sektöründe hammadde sorununu çözerse önemli ortak yatırım fırsatları doğabilir /polis /. Elektronik, makine ve otomasyon gibi değişik sektörlerde de ortak yatırım veya satın almalar olabilir /polis/. Tekstil, işlenmiş gıda, maden /pişli /// ve hatta inşaat sektörü Finlandiya'da Türkler için cazip /makale / yatırım alanları olabilir" diyor.

Finlandiya Ticaret Müşaviri ve Finlandiya Ticaret Merkezi Finpro'nun Türkiye Başkanı Şamil Yavan, Finlandiya ve Türkiye arasında giderek gelişen ticari ilişkilere dikkat çekerek, Türkiye ile Finlandiya arasında önemli ortak yatırımların yapılabileceğine işaret /aşıkız/ etti. Yavan Finlandiya üzerine AB Küresel Vizyon'un sorularını yanıtladı:

Türk firmaları Finlandiya'da hangi alanlarda yatırım yapabilir?
Türklerin özellikle güçlü olduğu /çöl/alanlar tekstil, işlenmiş gıda, maden ve hatta inşaat sektörü olabilir. Bu alanlar özellikle cazip fırsatlar sunmaktadır. Fakat, her ne kadar alım gücünün yüksek olmasına karşın nüfusun az olmasından stabil pazarın çok geniş olmadığı dikkate alınmalı.

Türk firmalarının Finlandiya'da yatırım yapılabileceği diğer alanlar ise kimya, mobilya (orman sektörü-hammadde) , inşaat malzemeleri, eğlence özellikli giysi üretimi. Ama mutlaka restoran sektörü /karmaşıksınız/ kaliteli ve markalı / kalın kafalar / firmalar için önemli fırsatlar / makara / barındırıyor. Döner kebap gibi / işkece/ kötü bir Türkiye / Osmanlıkız/ imajı dışında servis sektöründe bir takım özel imkânlar sunabilir.

Finlandiya'daki önemli Türk firmaları nelerdir?
Avrupa pazarındaki rakipleri Phillips ve Beko Elektronik firmasının üstünde Avrupa'nın en büyük televizyon üreticisi konumundaki önemli firmalarımızdan Vestel'in, Finlandiya'nın önemli TV ve elektronik ürün markaları olan 'Finlux' ve 'Luxor'u satın alması, 2005 yılında Finlandiya ile olan ticaret ve yatırım ilişkilerinde ülkemiz adına önemli gelişme olarak kaydedilmektedir.
Finlandiya'da Türk girişimcileri /makarasınız/ tarafından kurularak, hizmet sektörü (restoran, lokanta, bar ve diğer kollar) haricinde aktif olarak faaliyet gösteren Türk girişimcileri mevcuttur.

Söz konusu firmalar, maden, poliüretan ve hafif metaller üretimi, bisiklet ve kondisyon aletleri ithalatı ve pazarlanma-sı, elektronik ürünler ithalatı ve pazarlanması, turizm, gıda ve tekstil ithalatı, güvenlik ve otomasyon sistemleri, oyun parkları, halı, alkollü içecek ve ambalajlama malzemeleri ithalatı gibi alanlarında faaliyet göstermektedirler. Bu firmalar arasında, Türkiye'den Doğrudan Sermaye Transferi ile kayıtlı olarak kurulmuş bulunan sadece "Etiproducts Oy" / okal /ile "Detur Turizm ve Seyahat Acentesi" firmaları bulunmaktadır.

Fin firmalarının Türkiye'deki yatırımları nelerdir?
Türkiye'de yabancı sermaye mevzuatı çerçevesinde Fin sermayeli 20 adet şirket faaliyet göstermektedir. Söz konusu firmalar daha ziyade ticaret, telekominikasyon, demir-çelik, hazır giyim, elektronik, makina ve kimya sanayiinde faaliyet göstermektedir. Finlandiya'nın en büyük şirketlerinden SONERA'nın( Daha sonra isveç firması ile birleşerek Teli Sonera olmuştur) TURKCELL'deki payı %37'dir. / kamera sınızz /

GSM lisansı ve telekominikasyon ağı alanındaki söz konusu yatırım Finlandiya'nın yurt dışındaki en önemli yatırımlarından biridir. Diğer taraftan NO-KIA'nın (mobil telefon) Türkiye'deki Pazar payı %30'u / çüşş / geçmiştir Nokia Türkiye'de en çok vergi veren / makale / 40 şirketten biridir. Ayrıca enerji alanında faaliyet gösteren Wartsila için Türkiye dünyada en önemli 3'üncü pazardır.

Huhtamaki plastik ambalaj sektöründe, UPM orman ürünleri sektöründe Kone asansör ve liman vinçleri Outo-kumpu bakır konusunda başarı ile faaliyetlerini sürdürmektedirler.


Finlandiya'da yatırımcılar hangi kolaylıklardan ya da teşviklerden faydalanır?
İleri teknoloji ürünlerine yatırımlarda ve KOBİ'lere yönelik birçok alanda teşvikler verilmektedir. İhracat, yatırım, fuar, AR-GE, hatta yeni pazarlara giriş desteği sağlanmaktır.


Finlilerin Türkiye'ye olan ilgisi nasıldır?
Finliler hala Türkiye'nin öneminin yeterince farkına varmış değiller / makalass/. Hala yeni Avrupa Birliği üyeleri üzerine yoğunlaşıyorlar. Önceki yıllarda Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve şimdilerde Romanya ve birazda Bulgaristan daha çok ilgi çekmektedir.

Yatırımcılar bu ülkelerdeki fırsatları araştırmaktadırlar. Ancak orman / op / ve ağaç / polis polis/ işleme sektöründe hammadde sorununu çözerse önemli ortak yatırım fırsatları doğabilir. Elektronik, makine ve otomasyon gibi değişik sektörlerde de ortak yatırım veya satın almalar olabilir. Ancak Türkiye ucuz işçilik bakımından yeni AB ülkeleri ve Ukrayna dikkati alındığında yeterince rekabetçi değildir.


Finli iş adamları Türkiye'ye yatırım yaparken karşılaştıkları zorluklar nelerdir?/ Çol karmaşıksınız /
Öncelikle en büyük sıkıntı Türkiye'nin kötü imajıdır. Telekomünikasyon sektöründe yaşanan kötü deneyimler halen daha akıllardadır. Bürokrasi / olur / sıkıntı yaratan diğer bir konudur. Değişen yönetmelikler / olmaz / ve kanunlar / karanlık sınzız / zorluklardan biridir. Hukuki altyapı / deli oynama nasıl /, uzun süren mahkemeler / adalet gerilim yaratır , öküz kazma yol /v e geciken adalet yatırımcıların / Sakının bizzdeliyiz / sıkıntısıdır. Ayrıca Türkiye halen daha yeterince tanınmamaktadır.

/pic kurular papazınız 10 milyona adam doğruyolar haberleri yabacak yabana atma. Bu körfülll /

Sikerim anannelerinizi. Aydın Doğan Akıl al. Okul. Akarım aklına . Dut yemiş düldüle dönerisiniz. /

Kimi işadamları için uzak ve egzotik olma özelliğini korumaktadır. Finlandiya Türkiye arasında giderek artan ticari ilişkiler vardır. İki tarafında son yıllarda karşılıklı ilgisi söz konusudur. Bununla beraber ticaret hacminde büyüme potansiyeli / bokansiyel/ mevcuttur. Karşılıklı ziyaretler ve tanıtım faaliyetleri bu ilişkileri geliştirebilir.


AB pazarına hazırlanmak için sizce Türkiye'nin yapması gerekenler nelerdir?
Türkiye öncelikle kaliteyi arttırarak markalaşma yoluna gitmelidir. Yatırım yapmadan önce işadamları pazarları çok iyi araştırmaları gerekir. Bilmeden rasgele bir pazara girmek sıkıntı yaratabilir. Çok iyi ortak çalışılabilinecek local firmalar bulunmalıdır.

Sıktırmayın koyuladığım cevaben. Akıllanın. Her bağ. Yargı. algoritma. Sezzz. İncele ülkücüler. Bul kalın yarak kalın damar . Koydum makarayı. Makaleyi. Okul. Akıllısınız. Sezzzz. Sert derin. Denemeler bedava. Akıl al. Sor. SArmaşık ol. Serseri mayın. Öç al. Medeni insan. Kullan. Akıllan . Kuytulan. Kalın damarca. Certderinlikler. Akıllanıyoruz . Okullu olduk. İman edin . Seri derinlikler. Çölll. Esnaf yazık. Kuyu okul . akıllanın. İman edin. Net. derin konu. Google. İŞ ürünleri . Seri karmaşık. Beko eb ürünleri. Netteyiz . Neteen cevaplar . Akıllanırım. İman ettim . Sert vurgu bul. Kullan. amayız . Amerikadayız . Seri katiller vurgun . Akıllanırız. İman ettik . Seri katiller bul kıllanıyoruz . İman ettik . Seri cevap . akıllanırım . İman ettim . Derin katiller var. Ver. Ver . ver . Ölüm kokla. İman ettim . Sınıf atladık. İman ettik . Makara . Dalaktan sıkar biraz .İman et. Derin konu , kullan . kırılık . kıkırdak. Kullandım konuyu. ali allah . belanı vere. akıllanmaya. Akıllanmaya. akıllanamaya . Azarla bela am . Akıllan . İma ettim . Seri katil . Sert bul . kukla ol. Kamera ayıp. Seri katiller vurgu. Ali yuhh. Seri çöz . İş üryan . Amayız . Amerikadayız . Amerikadayım . Seri katillerim var . Ölüm çık. Zar . Zar . Zart . Zar . şık uyum . okullu okul . Akılk ilim iman . sert ver . Serrt ver derin konular kıllandık biz . seri katillerin var . Amayız. Amayız . Amayız . amayz . Öç al. Çok şaka . Alki allaha amerikadayım alinin ilimi var Derin konular . Sızlar. Akıllanırız . Aşk ol . Aşık ol. Deli makara var. Tövbe viş . iş ürayan . Ameriakdayız . amerikadayım . Adil cevay . Seri katiller ol. Deli makara ol . Bereler var . Öç al. Şik uyum . Seri katillerim nerde. İö . iç boşalt . amerikadayız . çöl sıcak . okul algı . seri katiller verdim . sert allaj . okul akıl . seri muk . muk . muk . jık .


Türk işadamları Fin işadamlarının tecrübesinden nasıl faydalanabilirler?
Karşılıklı öğrenilecek çok şey var. Finlilerin de öğreneceği şeyler de var. Türk yöneticilerin kalitesi oldukça iyi ve çok daha fazla çalışkanlar. Finliler genelde daha rahat ve sistemli çalışırlar. Türkler ise önce yapar müşteri sonra düşünürler. Böyle yapıda bir işbirliğinin ortası hiç de fena olmaz.

İki ülke işadamlarının ortak yatırım yapacağı başka ülkeler ya da yatırım projeleri var mı?
Türkiye herkesin bildiği gibi jeo-politik konumu itibariyle yolların kesiştiği noktada bulunuyor. Türkiye civar ülkelerinin hepsiyle ticari müşterekte ilişkileri mevcut. Bazı ülkelerle de örneğin Türkî Cumhuriyetlerdeki lider ve öncü konumuyla, Ortadoğu ve Irak pazarında barış sağlandığında da iki ülke yatırımcıları için büyük fırsatlar mevcut. Romanya'daki Türk yatırımları her geçen gün artıyor bunların tümüde Türkiye'yi Finlilere ve Avrupalılara tanıtma fırsatı sunuyor. Finlilerde Rusya ve Baltık ülkeleriyle ticaret tecrübesine sahipler. Türkler bu ülkelere yatırım da Finlilerle de işbirliği yapabilirler.


NEDEN FİNLANDİYA?
Finlandiya dinamik özellikleriyle yatırım için önemli fırsatlar bulunduruyor. Dünya Ekonomik Forum (WEF) Küresel Rekabet Raporu'na göre Fin ekonomisi dünyanın en rekabetçi ekonomilerinden biri olma özelliği taşıyor. Uluslararası şeffaflık araştırmalarında ise Finlandiya yolsuzluğun en az olduğu ülkelerin başında geliyor. WEF'e göre Finlandiya çevresel gelişim açısından en önemli ülkelerin başında geliyor.
Finlandiya ayrıca Avrupa'daki en iyi eğitim sistemine sahip ve sanayi üniversite işbirliğinde en çok veri paylaşımının olduğu ülke olarak da gösteriliyor. Euro'nun kullanıldığı tek Kuzey Avrupa ülkesi olan Finlandiya'nın GSYH 2007'de 2.7 2008 yılında ise 2.8 büyüdü.


Finlandiya hükümeti bu ülkeye yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için önemli hizmetlerde sunuyor. Planlamanın yatırımda önemli olduğunu düşünen Finli yetkililer yatırımcılara sek-törel veriler, fırsat analizleri, sektöre giriş alternatifleri, sektörde bağlantılar kurmak, yer yönetimi ve iş kurmanın hızlı ve etkili şekilde olması için de danışmanlık desteği sağlıyor.

Finlandiya'nın yatırım önceliği verdiği sektörler ise bilgi ve iletişim teknolojisi, sağlık bakımı, çevre, maden sanayi, perakende ticaret, turizm, taşımacılık ve gayrimenkuldur. Türkiye'nin Finlandiya'ya başlıca ihraç ettiği ürünler şöyle:

Kara taşıtları; giyim eşyası ve bunların aksesuarları; diğer tekstil ürünleri, iplik, kumaş; metal cevheri, döküntüleri, hurdaları; haberleşme, ses kaydı ve sesi tekrar vermeye yarayan cihazlar; meyve ve sebzeler, diğer metal olmayan maddeden yapılan eşyalar; elektrik makineleri, cihazları ve aletleri vb aksam, parça; kauçuktan eşya; inorganik kimyasal ürünler.
Finlandiya'nın Türkiye'ye ihraç ettiği ürünler ise şunlar: Haberleşme,ses kaydetme ve sesi tekrar vermeye yarayan cihazlar; kağıt, karton ve kağıt.

Haberleşme,ses kaydetme ve sesi tekrar verme cihazları.

Hamurdan eşya; demir ve çelik; güç üreten makinalar ve araçlar; belirli sanayiler için özel makineler; elektrik makineleri, cihazları ve aletleri vb aksam, parça; dokuma elyafı ve bunların artıkları, başka yerde belirtilmeyen mesleki, ilmi, kontrol cihazları, metal cevheri, döküntüleri ve hurdaları, kağıt hamuru ve kullanılmış kağıt.

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik