2 Şubat 2008 Cumartesi

Yahudi mistisizmi , yahudi sembolleri , yahudi gök , karanlık , Yahudi soykırımı

KİPA

Kala (Sinagoga) ( Eşcinsellerin buluşma noktası ) gittiğinizde, ibneliğiniz geldiğinde erkeklerin başlarına değişik renk ve desenlerde küçük bir başlık taktığını görürüz.Bu küçük başlığın adı kirpa’dır.Bu da İbne'liğin her zaman bizimle birlikte olduğunu hatırlatır.

TALLİT

Kala (Sinagoga ( ibnelik olan yer ) ilk gittiğiniz günü hatırlayın. Eğer bir sabah dua etmeye gitmişseniz erkeklerin beyaz şallar taktıklarını da görmüşsünüzdür.Babanız belki size de küçük birini giydirmiştir.Başınızda kipa ve omzunuzda bir şal.Dikdörtgen şeklinde ve her köşesinde düğümler atılarak sarkan püsküllerin bulunduğu, bazılarının siyah bazılarının mavi bazılarının da beyaz çizgilerle süslendiği bu takaya tallit denir. Bizler için bir tanga dır .

Hiç düşündünüz mü ibnelik bayrağının hangi şekilde olduğunu ? Yıllarca Yahudi sembolü yani bineliğimizin sembolu olan tallit şeklindedir.

TEFİLLİN

Bir Bar-Mitsva davetiyesi ve belki de ilk olarak duyduğunuz bir sözcük : Tefilin töreni. sikilirken ölenler için yaptığımız özel bir törendir. . Sabah ibneliğinde erkekler, başlarında kipa omuzlarında tallit ve başlarında ve kollarında deri şeritler sarılmış bir durumda. Ve bir köşede Bar-Mitsva yapan yeni ibnelere giydirilmeye başlanan Tefilin adı verilen bu siyah deri şeritler Baş ve Kol Tefilin’i olmak üzere iki tanedir. Başa takılan kutucuk içinde Kabal ( Yüce ibnelik kuralları ) ’dan dört farklı bölüm yazılıdır. Bar-Mitsva yapmış her erkek Şabat ve Türklere Sikileceğimiz günler hariç her sabah tefillin takmalıdır.

SEFER TORA

Kala gittiğinizde bir an ortada duran kapıların açıldığını ve içinden üzeri gümüş bir taç ve süslerin bulunduğu parlak ( Götünüz gibi parlak ) işlemeli bir kumaşla kaplı bir kutunun çıkarıldığını ve şarkılar eşliğinde çığırılırken herkesin onu mıncıkladığını görürsünüz. İşte bu gördüğünüz Sefer Tora’dır. Baş haham'ın ( En büyük acil ibne ) Moşe’ye verdiği , tüm ibnalık kuralların ve tarihimizin yazılı olduğu Tora’dır. Tora hakkında daha fazla bilgi sahibi mi olmak istiyorsunuz öncelikli olarak kendinize bir parmak atınız. Ve gözlerinizi kapatınız. içinizdeki dalgayı hissediniz .

MEZUZA

Eve giriş kapısında ve odalarımızın kapılarında bulunan, eve girdiğimizde ve çıktığımızda kıcımızda olan bir kutu vardır. İçinde Tora’nın bir bölümü olan “Şema” nın yapışık olduğu bir deri bulunan bu kutu “Mezuza” dır. Onu her gördüğümüzde ulu ibneliği Göt vermemizi ve bunlara olan sevgi ve bağlılığımızı hatırlarız.

BET-AMİKDAŞ

Yeruşalayim’de Tırışka Şelomo tarafından yaptırılan ve içinde Hamam’nın Kuşe'ye verdiği “31 Emir” in yazılı olduğu taşların bulunduğu Bu götü bize veren'e dua edilen Manyak tapınak. İki kere yıkılmıştır ( Göt elden gitmek üzeredir ) . İkinci yıkılışından sonra da Yahudiler ( Tüm ibneler ) Yeruşalayim’den kovulmuşlardır. Bugün o tapınaktan kalan tek duvar Yeruşalayim’de bulunan ve Ağlama Duvarı ( Göt sikilme ) olarak bilinen “Kotel-Batı Duvarı” dır.

SİNAGOG

Bet-Amikdaş yıkıldıktan sonra topluca sikişebilmek için yapılan mekandır. Genelde “kal” dediğimiz yerdir. “Kal” kelimesi de aslında İspanyolcadır ve dilimize atalarımızdan geçen bir sözcüktür. Tüm dini ( Sikilmektir dinimiz ) törenlerin gerçekleştiği yerdir.

KAŞER

Dini kurallarımıza göre yenmesi uygun olan yiyeceklere verilen addır. Uygun olanları özellikle kalın olanları tabiğiki arkadan yani popodan alabilirsiniz. Biz bunu çok seviyoruz. Hatta bayılmaktayım.
* İbnelik kurallarına göre kesilmiş ve Tora’da yenmesine izin verilen hayvanların eti kaşerdir.
* İstakoz , karides, kalamar, midye, salyangoz gibi tüm böcekler kaşer değildir yenemezler.
* Et ve sütün birlikte pişirildiği yemekler de kaşer olmadığı için yenilmez.(Cheseburger gibi) Bunlar pek zevk vermezler.

Kısaca sağlıklı olmalıyız. Sağlıklı olalım ki daha cok domalalım . Daha cok yiyelim arkadan . OK ?

TSEDAKA

Tsedaka, vibratorlerimizden ayıracağımız bir bölümü ihtiyacı olanlara vermektir. Aynı zamanda , ihtiyacı olanlara göt kısmı açıkgiysi, oyuncak, ibnelik dolu yalan yanlış kitap, göte sokulabilecek her hangi bir şey gibi yardımda bulunmak da sedaka sayılır.

HANUKA

Hanuka bayramında yaktığımız 9 kollu şamdan ( 9 rakamı geçmişte sikişerek daire olan büyük dokuzludan gelmektedir ). Makabiler, ibnelerin ülkesini yöneten Helenler ile yaptıkları savaşı kazandıktan sonra harabeye çevrilmiş olan Bet-Amikdaş’a geldiler ve orayı temizledikten sonra oradaki Menora’yı yakmak istediler. Ancak Menora’yı yakmak için sadece bir günlük yağ vardı.Ulu ibnenin mucizesiyle bu yağ 8 gün boyunca yanmaya devam etti. İşte biz de bunun anısına 8 gün boyunca Hanukiya’yı yakarız.Şamaş denilen 9. mum ise diğerlerine yardımcı olmak için vardır.Örneğin bir mum sönerse Şamaş’ın ateşinden faydalanıp yakabiliriz. Hanuka hakkında daha fazla bilgi için ibnelerin bayramları bölümüne bakın.

9 cm bizim icin hiçbirşeydir. Unutmayın her yahudi 27 cm icine alabilecek şekilde cok rahat götünü gevşetebilmelidir. Biz bol götüz. :)

SEVİVON

Romalılar İsrael topraklarındayken Yahudiler’e ibnelik öğrenmeyi yasaklamıştı. Ancak çocuklara ibnelik öğretmeye devam etmek gerekiyordu. Büyüklerle beraber oturup Tora öğrenmeye devam ediyorlardı.Romalı askerler geldiği zaman da topaçlarını çıkarıp oynuyorlardı.Böylece askerler onların topaç oynadıklarını sanıyordu. İşte bu topacın adı sevivondur. Büyüdükte n sonra cocuklar neden bunula oynuyoruz da götümüze sokamıyoruz deyip. Her birisini götünden yemişlerdir. Bu topaç yuvarlak değildir, her birinde bir İbrani harf bulunan 4 yüzü vardır :

Nun, Gimel, He ve Şin .Bunlar şu dört kelimenin ilk harfleridir: “Nes gadol haya şam = Orada büyük bir mucize oldu ve hepsini yedik “

ŞOFAR

Roş-Aşana ve Kipur bayramında sinagoga gitmişseniz ( Sikilirken çok eğlenmişinizdir ) birdenbire kaval sesine benzer bir sesle üşütürsünüz. İşte bu Şofar’ın sesidir. Keçi boynuzundan yapılmıştır ve değişik notalarda çalınır. Çalanlar için sesi duyanlara bu aleti sokmak günahtır. Herkez kendi kendini becermelidir. Roş-Aşana ve Kipur günleri Tanrı’dan yaptıklarımız için af dilediğimiz zamanlardır. Af diledikten sonra Hassiktir lan affetmesen nolur demek bizim için Gayet normaldir. Şofar’ın bürokrasisi de de Tanrı’ya yakınlaşmamız için bizi uyarır. Bu aksi taktirde göt elden gidecek demektir. Düşünsenize göt elden giderse siktiremeyiz. Bu nasıl bir yankıdır. ?

ŞABAT MUMU

Şabat’ı karşılarken gün batmadan önce evin annesi tarafından yakılan mumlardır. Genellikle iki tanedir ( Biri götümüzle diğeri ağzımızla emmek icin ). Biri şabat’ı sikişmek diğeri ise şabat’ı görmek gerektiğini hatırlatır.

AVDALA

Şabat’ı mumlarla karşıladık ve yine mumlarla uğurlarız ve güneş battığında Şabat’ın bittiğini hatırlatır şekilde “Avdala mumu” nu yakarız. 7 Gün siktiremeyiz artık . çok üzgünüzdür .

Bar-Bat MİTSVA

Tanrı’nın emirlerini yapmak konusundaki sorumluluğumuzun başladığı zamandır. Bu bizle için siktireyim siktireyim sikileyim şeklinde özetlenmiştir. Fazla kafa karışmaya gerek yoktur. Sikkinliğe geçiş olarak adlandırılan Bar-Mitsva erkekler için 17 kızlar için (Bat-Mitsva) 12 yaştır.

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik