AB, rekabeti anayasadan çıkardı
27 ülkenin liderlerini bir araya getiren zirvede, AB Anayasası'yla ilgili önemli adımların atılması bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı ve AB'ye bir darbe de Sarkozy'den geldi.
AB'ye bir darbede Sarkozy'den - 23 / 06 / 2007 16:13
Anayasa görüşmeleriyle beraber kritik bir dönemden geçen AB'ye bir darbe de Sarkozy'den geldi. Sarkozy'nin isteğiyle AB'nin 50 yıllık rekabet özgürlüğü politikasının terk edilmesinin yolu açıldı. / iyi bok yediler /
Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin liderlerini bir araya getiren zirvede, AB Anayasası'yla ilgili önemli adımların atılması bekleniyordu. Ama üye ülkelerin sürekli olarak ulusal çıkarlarını gözeterek / Osmanlını ne bunlar ne bunları boza gibi pbişirmek lazım / getirdiği talepler ve çekinceler, anlaşma metninin oldukça sınırlı bir yapıya bürünmesine neden / aferim / oldu. Gelecekte AB Anayasası'nın temeli olabilecek olan anlaşma metni, son darbeyi de en Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den aldı. / Sarkozy ayık sarkozy i sakinleştirmek içib dadışmanları bir pandik alıyor sandım bir dema /
AB'nin 50 yıllık tarihinde her zaman temel amaçlardan birisi olarak öne çıkarılan rekabet özgürlüğü ifadesi /..../, cuma günü Sarkozy'nin baskıları /ibne /sonucu anlaşma metninden çıkarıldı. Rekabet özgürlüğünün yerini / çok yanlış,kullanıcam ben bunu , sizde rehavet yok . bu kafayla nasıl gilişeceksiniz , / de "sosyal uyum" / sosyal uyarı , param yok dicen sen /ve "tam istihdam" / katılımlar var / ifadeleri aldı. Bunun sonucunda, AB üyesi ülkelerin, ulusal şirketlerini desteklemek için / zaten yakalarım , rusyaylada yakınlaşır bunlar şimdi. ingilizlerde arada bir makara olur ) / devlet sübvansyonları / çok paranız var harcayın bakalım / konusunda çok daha cesur davranabileceği belirtiliyor. Bu güne kadar bu tür uygulamalar AB tarafından yasaklanmıştı. /malsınız /
/ By arada ceza yir ve fransız guanası ve diğer sömürüler osmanlı adalet divanına basvuruda bulunmöuş. Bu iblenelin parası kalmamış biz nasıl alıcaz makarayı . Ak sakallı dede şeyhulislam kafa kafaya vermiş acaba kumbaraları vaR MI BİR HABER SALIN . fransaya . sarkozy demiş benim adaklarım var , biz fransızlar denize karşı domalın. her vurusa bir şilin alsk kaç vuruş veririz . /
İngiliz BBC kanalına konuşan bir AB yetkilisi, bu güne kadar Avrupa Komisyonu'nun rekabet konusunda oldukça aktif olduğunu ve devlet yardımlarını önlemeyi başardığını söyledi ve "Ancak bundan sonra, anlaşma metnindeki ifadeler üye ülkeler için çok güçlü bir savunma olacak" dedi. Reuters haber ajansına göre, Avrupa Komisyonu'nun rekabet kurumu yetkilileri, kararla birlikte büyük bir şok yaşadı. Anlaşma metninden rekabet özgürlüğünün çıkarılmasıyla birlikte 50 yıl önce üzerinde anlaşılan bir konudan vazgeçildi.
AB'nin serbest rekabet konusunda büyük bir darbe almasını istemeyen AB dönem başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, anlaşma metnin farklı yerlerinde serbest piyasaya ve rekabete vurgu yaparak dengeyi sağlamaya çalıştı.
Sarkozy de "rekabet özgürlüğü" değişikliğinden memnun olduğunu cuma günü yaptığı açıklamalarda dile getirdi. "Bazı sorunlarımız vardı ancak Almanya'nın bugün sunduğu metin bizi tatmin ediyor" diyen Sarkozy, AB'nin daha etkin bir ekonomik yapıya bürünmesi için de Avrupa Merkez Bankası'na daha etkin bir rol biçilmesi yönünde taleplerde bulunmuştu. Öte yandan İngiltere Başbakanı Blair Sarkozy ile görüşerek bu konudaki tutumunu değiştirmesi için ikna etmeye çalıştı ancak daha sonra Sarkozy'nin açıklamalarının tatmin edici olduğunu söyledi.
AP Başkanı Pöttering: Anayasada anlaşma olmazsa genişleme durur
Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering cuma günü yaptığı açıklamada, AB devlet ve hükümet başkanlarının yeni AB anlaşması üzerinde uzlaşma sağlayamamaları durumunda genişlemenin duracağı uyarısında bulundu.
Pöttering, düzenlediği basın toplantısında, AB'nin Fransa ve Hollanda'da düzenlenen referandumlarda anayasanın reddedilmesini yanlış yorumlamamalarını isteyerek, vatandaşlarının AB'den daha fazla demokrasi, daha fazla şeffaflık ve daha fazla etkinlik beklediğini söyledi. “Tuzağa düşmemeliyiz” diyen Pöttering, bayrak ve marş gibi devleti hatırlatan unsurlara yeni AB anlaşmasında yer verilmesini istedi.
Pöttering, liderlerin yeni AB anlaşması üzerinde uzlaşma sağlayamamaları durumunda Hırvatistan'ın AB'ye katılabileceğini, fakat Batı Balkan ülkeleriyle Ukrayna'nın genişlemeye dahil edilemeyeceğini dile getirdi. Pöttering, Türkiye'den neden söz etmediğinin sorulması üzerine, “Tüm aday ülkeleri sıralayamazdım. Bunu kasıtlı olarak söyledim.
Polonya'ya, anlaşma sağlanamazsa Ukrayna'nın AB'ye katılamayacağı mesajını vermek istedim. Bunu söylerken Ukrayna'nın AB'ye katılımı konusunda önceden hüküm belirtmiyorum ” diye konuştu.