23 Haziran 2007 Cumartesi

İran doğaltaşta ABD ambargosunu deldi

İran doğaltaşta ABD ambargosunu deldi

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç,"Turkish Stone" markasının yerleştiği ABD pazarında son dönemde çeşitli zorlukların yaşandığını kaydetti. Zorlukların nedeni ise..

Türkiye'nin yeni rakibi İran - 23 / 06 / 2007 15:03

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Türkiye'nin geçen yıl 377 milyon dolar değerinde doğaltaş ihracatı yaptığı ABD pazarında yeni rakiplerin ortaya çıkmasının fiyatları düşürdüğünü ve kâr marjını azalttığını söyledi.

Erdinç, “Turkish Stone” markasının yerleştiği ABD pazarında son dönemde çeşitli zorlukların yaşandığını kaydetti. Mermer ve traverten üretiminde enerji ve işçilik maliyetlerinin diğer üreticileri göre çok yüksek kaldığını, döviz kurlarında ihracatçı aleyhine gözlenen durumun kâr marjlarını en alt seviyeye çektiğini vurgulayan Erdinç, İran'ın ABD ambargosunu delmesiyle sıkıntılı bir döneme girildiğini kaydetti.

Şili ve Peru devrede

Moda haline gelmesinden ötürü ABD'de traverten tüketimin hızla arttığını ve bu pazardan en büyük payı da İtalya ile birlikte Türkiye'nin aldığını belirten Erdinç, “Ancak son dönemde girdi maliyetleri çok daha düşük olan Şili ve Peru gibi ülkeler benzer taşlarla ABD pazarına girmeye başladı.

Bizden çok daha düşük fiyatlar veriliyor. Son dönemde ABD'nin ambargo uyguladığı İran'ın da taşlarıyla bu pazara girmeye başladığını gözledik. İranlı firmalar ürünü Dubai'ye gönderip, bu ülkenin orijiniyle ABD'ye giriyor.

Zengin rezervlere sahip İran, bizimkiyle aynı taşları çok daha düşük fiyatlarla pazara sokuyor. Türk ihracatçı da fiyat düşürmek zorunda kalıyor” dedi. Önceki yıllarda ihracatın hızla artmasıyla birçok girişimcinin mermer ve traverten üretimine ilgi duyduğunu, değişik sektörlerdeki işlerini tasfiye ederek ocak satın alanların sayısında artış görüldüğünü kaydeden Erdinç, toplam mermer ocağı ruhsatı sayısının 5.675'e ulaştığını kaydetti.

Türkiye'nin doğaltaş ihracatı (milyon dolar)
2000 189
2001 224
2002 303
2003 431
2004 626
2005 806
2006 1.000




Türkiye'nin ihracattaki
ilk 10 ülke
(milyon dolar/2005)


ABD 322
Çin 81

BAE

44
İspanya 41
S.Arabistan 23
İsrail 21
Yunanistan 18
ESB 17
Kanada 17
İtalya 15


Kaynak:İMMİB

Yeni girişimcilerin büyük bir kısmının sektörü ve pazarı tanımaması nedeniyle başarılı olamadığını, iflas eden firma sayısında bu nedenle artış olduğunu belirten Erdinç, “Geçen yıllarda görülen mermere hücum devri bitti. Sektörün dışarıdan görüldüğü oranda kolay ve kârlı olmadığı anlaşıldı. Kâr marjlarının da düşmesiyle yeni yatırımlar durma noktasına geldi” diye konuştu.

Yemen'den Türklere davet

Erdinç, son dönemde ihracatçıların yurtdışında ocak yatırımına ilginin arttığını da kaydetti. Erdinç, "Yemen Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Khaled Bahah, Türk girişimcileri ülkesine davet etti. Yapılan görüşmelerde Yemen'in zengin kaynaklara sahip olduğunu söyleyen Bahah, bu kaynakların değerlendirilerek dünya pazarlarına açılmasıyla ilgili Türk madencilerin yatırımlarını beklediklerini söyledi. Bu amaçla bu ülkeden bir heyet Türkiye'ye gelecek" dedi.

Erdinç, sektörün en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke olan Çin'in sektördeki en önemli temsilcisi konumundaki Çin İnşaat Malzemeleri Endüstrisi Birliği Başkanı Zou Chuansheng'in de bir heyetle ekimde Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Çin, Türkiye'den ithalatta uyguladığı gümrük vergisinin indirilmesini istiyor.

Türkiye'nin doğaltaş ihracatı Ocak-Mayıs 2007'de geçen yıla göre yüzde 25 artarak 450 milyon dolara ulaştı.

Doğaltaş üretimi ve ihracatında dünyada ilk 5 ülke içinde olan Türkiye mermer rezervlerinin yaklaşık yüzde 35’ine (13.9 milyar ton) sahip.


/ neyse ... Kaydırmalı . Enerji Maliyet düşük. Mal aynı iyi piyasa . Enerji yok kafayı çalıştıracaksın. Ya enerji bulacaksın ya da makara ola . Mal bak .

/ kafayı çalıştırmaYacaksın. Madeni kıcına sokmalısın.

/ Bu arada bu şifalı sular hangi madenler , arasından gelir. Derim konu . çok madde . çok titre /

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik