27 Haziran 2007 Çarşamba

FT: Cari açık çift haneye çıkacak

İngiliz gazetesi Financial Times, para birimlerinin değerlerindeki dengesizliklerin dev cari açıklarının oluşmasına neden olduğunu belirterek şöyle devam etti:

- 26 / 06 / 2007 12:50

Financial Times gazetesi, “carry trade”in küresel bir deflasyonist çöküş ile tehdit oluşturduğunu belirttiği analizinde Türkiye’nin cari açığının GSYİH’a oranının 2009'a kadar yüksek iki haneli düzeye ulaşacağını öne sürdü. Türkiye'nin Orta Vadeli Programı'nda ise halen yüzde 8 olan sözkonusu oranın 2009'da yüzde 6.3'e indirileceği öne sürülüyor.

Ekonomi gazetesi Financial Times, düşük faizli para cinsinden borçlanarak getirisi yüksek para birimine yatırım yapma anlamına gelen “carry trade” nin “küresel deflasyonist bir çöküş” ile tehdit ettiği uyarısını yaptı.

Yatırımcıların üç yanlış inançtan hareket ederek rahatlandığını kaydeden gazete, bu üç yanlış inancı, hisse ve tahvillerin pahalı olmadığı, küresel likidite sellinin azalmadığı ve en kötüsü olursa ABD Merkez Bankası’nın onları kurtaracağı olarak sıraladı.

Bu arada, yaratılan şişkinliğin özgü doğası ve kaçınılmaz çöküşünün pek anlaşılmadığını da kaydeden gazete, “Şişkinliğin bir belirtisi, getirisi yüksek olan para birimlerinin yene karşı birçok yılın veya birçok on yılın en yüksek düzeyine çıkmış olmasıdır” diye yazdı. Gazete şu değerlendirmesini de yaptı:

“Alım gücü paritesi ile yapılan basit bir egzersiz, Yeni Zelanda dolarının, ABD dolarına karşın yüzde 20-25 aşırı değerli olduğunu gösteriyor. Türk lirası ise, yüzde 65 aşırı değerli. Yen ise, yüzde 30 kadar aşırı değersiz.”

İngiliz gazetesi, para birimlerinin değerlerindeki bu dengesizliklerin dev cari açıklarının oluşmasına neden olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Örnek olarak Türkiye’nin ve Yeni Zelanda’nın cari açığının GSYİH’a oranının 2009 yılına kadar yüksek iki haneli bir düzeye ulaşması bekleniyor. Japonya ise, aynı zaman diliminde rekor düzeyindeki yüzde 6-8’lik fazlaya doğru ilerliyor.”

Sonunda keskin bir yakınsamanın olması gerekeceğini savunan gazete, bunun da “carry trade” yapanların çok büyük zararına uğramasına neden olacağını öne sürdü.

Gazete, halen küresel “carry trade”in boyutunun en az 1.5 trilyon dolara ulaştığına dikkat çekerek para birimlerinin bir yakınsamanın yol açacağı zararların 550 milyar doları bulabileceğini savundu.

(ANKA)



ya bana bakın , cok boyut var bende . keskin yakınsamayı bilmiyorum ama keskin bir kamayım var.



carry trade den bol bol kazıklanıp da hala gerilim yaratarak , basın ve yayındaki köpeklerle. veya morgan stanleyvari kuruluş tüyolarıyla. BİZLERİ KÜÇÜK VE HALLİCE Görerek . veye Dierkt mason biraderlerle faizleri repoyu mepoyu eksik delirtirseniz. Bir de uyduruk açıklamalarla ört bas ederseniz alırım akıllarınızı . bir tevci . bir kot . bir tarım . deliren az geldi yine bekliyoruz . belleniceksiniz. Alacağım beyninizi . soyacağım sizleri . geoarge bush danışmanına ne sordu. Soyulduktan sonra sikişme oluyo mu ( Götünü kaşıyarak )

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik