28 Haziran 2007 Perşembe

Kissinger Türkiye'yi Kıbrıs'a nasıl itti!

CIA'in kamuya açtığı "aile mücevherlerini" yani eski belgelerini eşeledikçe Türkiye'yi yakından ilgilendiren tarihi belgeler ortaya çıkıyor. O belgelerin içinde Kissenger'ın Türkiye'yi Kıbrıs harekatına nasıl ittiği, Beyaz Saray'ın Kenan Evren'i nasıl desteklediği açıkça yazıyor!


Kissinger Türkiye'yi Kıbrıs'a nasıl itti!

CIA’in açıkladığı “Aile Mücevherleri” olarak isimlendirilen arşivi ve konuyla yakından ilgili CIA görevlilerine göre Dışişleri Eski Bakanı Henry Kissinger 1974’te Türkiye’yi Kıbrıs’ı işgal etmeye itti ve Yunan juntasının desteklediği darbe hükümetinin reaksiyonuna karşılık silahların Ankara’ya taşınmasına da müsaade etti.

1970’ten beri tutulan ve “Aile Mücevherleri” olarak bilinen yaklaşık 700 sayfadan oluşan CIA’in çok gizli raporları kamuoyuna açıklandı. Ulusal Güvenlik Arşivi Bilgi Edinme Yasası gereğince daha önce konuyla ilgili elindeki dört belgeyi kamuoyuna açıklamıştı.

Bahsi geçen belgelerin birinde Kissinger’ın 20 Şubat 1975’te yaptığı bir konuşmaya yer veriliyor. Beyaz Saray’a iletilen Memorandum’un yer aldığı belgede, Kissinger “Bütün her şeyin içinde bizi en fazla inciten CIA’in işleri ve Türkiye’ye yardım” diyor.

Yüzeysel olarak bakıldığında bu yorum zararsız gibi gözüküyor; ancak yorumun zamanlamasına bakıldığında Kissinger’ın 1974 Kıbrıs işgali için Türkiye’ye kanun dışı finansal yardım ve silah desteğini teşvik ettiği ortaya çıkıyor.

1974’ün Temmuz ve Ağustos aylarında, Türkiye Kıbrıs’ı ordusuyla işgal ediyor ve neredeyse tüm adanın 3’te birini alarak Ada’yı Kuzey ve Güney olarak ikiye bölüyor. Bir çok tarihçi Başkan Gerald Ford’un hem ulusal güvenlik danışmanı hem de dışişleri bakanı olan Kissinger’ın planlanan Kıbrıs işgalini önceden bildiği hatta aynı zamanda işgali teşvik ettiği düşüncesindeler.

Bazı Kıbrıs Rumları, önceden olduğu gibi, ABD ve İngiltere’nin Ada üzerinde etkinliklerini devam ettirebilmeleri için üzerinde düşünülüp taşınılmış bir plan olduğuna hâlâ inanıyorlar. Kıbrıs Israil, Mısır, Ürdün ve Suriye arasında 1973 Ekimi Savaşı’nda bir dinleme limanı olarak Doğu Akdeniz’de büyük bir öneme sahip.

Köşe yazarı ve aynı zamanda, “The Trial of Kissinger” (Kissinger’ın Duruşması) kitabının da yazarı olan Christopher Hitchens’a göre, o zaman bir çok Rum’un kesin olarak inandıkları şey, Başkakan Bülent Ecevit’in Harvard’ta Kissinger’ın göz bebeği olduğuydu.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen çeşitli istihbari kaynaklar da Raw Story’e Kissinger’ın Türkiye’yi Kıbrıs’ı işgal etmeye ittiğini ve Ankara’ya silah taşınmasına da müsaade ettiğini doğruluyor.

Ancak, o dönemde Türkiye’de çalışan eski bir CIA görevlisi Memorandum’da yer alan Türkiye’ye yardımla ilgili ifadenin Kissinger’in önerisini dinleyen Ford Yönetiminin, sağ görüşlü aşırı-milliyetçi General Kenan Evren ile masa altından iş yürütmesi olarak anlaşılabileceğini belirtti. Kenan Evren daha sonra Parlementoyu feshetmiş ve 1980 Darbesinin Türk diktatörü olarak kendini göstermişti.

Eski CIA görevlisi “Buradan şu çıkıyor, Amerikan Hükümeti doğrudan General Kenan Evren ile çalışıyordu ve demokratik olarak seçilen Türk Hükümetini aldatıyordu. Bu Kissinger tarafından teyit edildi çünkü Sosyal Demokrat Ecevit hakkında endişeleri vardı” diyor. Eski CIA görevlisi sözlerine, Kıbrıs ‘İşgal’inden sonra uygulanan silah ambargosuna atfen “Teknik olarak onlardan askeri yardımı kestik. Teknik olarak...teknik olarak, fakat bu askeri yardım ya da CIA yardımının, Kongre’nin yardımları kestikten sonrada devam ettiğine delalet ediyor. Bu Ecevit’in düşmesine ciddi şekilde neden olmuş olabilir” ifadelerini ekliyor.

Ayrıca eski CIA görevlisi demokratik olarak seçilen Ecevit hükümetinin, Johnson Hükümetiyle iyi ilişkilerinin olduğunu, fakat Kissinger’ın Ulusal Güvenlik danışmanlığını yaptığı Nixon yönetimiyle bir takım sorunlara sahip olduğunu belirtiyor. CIA kaynağı “Bu sorunların ne olduğunu hatırlamıyorum. Fakat Beyaz Saray’ın Ecevit’i sevmediğini iyi hatırlıyorum” diyor.

Ekopolitik.org



/soyulayık , aşırı milliyetçi Kenan evream . Ben o adamda kendi başına bir yarak yiyecek , ve lideri olacak bir ibnelik göremiyorum. o ibnenin kurulablarına bir bakmak lazım. kimlerden aldılar listeleri. hangi cia ajanları. Vaya hangi soysuzlar. Bu soysuzların bağlantıları belki kendileri hangi kargaşalıkların kurbanları . o orospu çocukalrını boğmak için ben ölüyü canlandırırım. bir daha ezerim bir melek . piç kurusu ajanlar. idam sehpası hazır. fransız kalmayın giyorin de kullanırız . ölüm meleği sizlerle. sıkıysa yakışın güle oynaya. bu dünyada ölüm sizler çin var. sizlerin yüzleri gülüyorsa bizde haram var. sizin gülme becwerinizden fazla bizde sizlerin kokmul ciğerinizi doğramak isteği var. piç kuruntıları ölüm var size ölüm . öldürüleceksiniz. yaşamak haram sz.

kobay ibneleriniz gerizekalı ahmaklar . piçler . görürüz hesaplarını. nerde o kudret nerde o devlet? yerim hepişinizi , soysuz piç .



Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik