28 Haziran 2007 Perşembe

Çin, Amerika'nın yumuşak karnına vuracak!

Çin, uzun zamandır biriktirdiği ve bu ana kadar biraz da ne yapacağını bilemediği kazanımlarını küresel piyasada kâra dönüştürme kararını verdi. Bunun için çok kıymetli bir silah kullanacak. Değeri tam olarak 1.2 trilyon dolar! iyibilgi Ankara




Çin, Amerika'nın yumuşak karnına vuracak!

Çin’in ya da korkutan lakabıyla “uyuyan ejderha”nın ekonomik durumu aslında 1980’lerin Japonya’sına benziyor. O yıllarda ve devamında Japonya, yüksek ama “küçük” teknolojiye, ihracata dayalı ekonomisiyle “çuvalla para” biriktirmişti.

Ya da tıpkı petrol krizleri yıllarında Arapların başına geldiği gibi. Onlarda kamyonlar dolusu “petro dolar”ları ne yapacakları konusunda hemen hiçbir fikre sahip değillerdi. Çin, Japonya ve Araplar, “bir şey” satmışlar, çıkarmışlar, üretmişler veya ucuza mâl edip satmışlardı.

Sonunda da bankalarında finans ve yatırımdan anlamadıkları için birikmiş yüz milyonlarca doları olmuştu. Ama sonra öğrendiler. Örneğin Japonlar paralarının hallice kısmını kimsenin aklına gelmeyen bir şeye harcadılar.

ABD’de üniversite aldılar, öğrencilerini gönderdiler, eğittiler ve paralarını nasıl kullanmalarını öğreten Amerikan hocalarından ders alıp onların patronu haline geldiler.

Bugün Çin’in elinde çok ucuz ve seri üretimden gelen tamı tamına 1.2 Trilyon dolar var! 1200 milyar dolar! Ama paradan para kazanmak ayrı bir iş. Bu yüzden bu paranın ne yapılacağına ilişkin olarak Çin hükümeti uzun zamandır ön hazırlıklar yapıyor.

Bunu söyleyeceğiz ama şu an paranın nerede değerlendirildiğini söylememiz lazım. Bu paranın önemli bir miktarı ABD Devlet hazine tahvillerinde tutuluyor. Bu aslında deminden beri söylediğimiz “bilmemezliğin” teyidi.

ABD tahvilleri “garanti ama çok az kâr” demek. Ne yapacağını bilmiyorsan bu tahvilleri alıyorsun. Amerika batarsa paran batar. Batmazsa çok küçük bir kâr edersin. Fakat mesele başka.

Çin’in elindeki dolarlar aslında para değil! Silah! Çünkü o kadar yüksek bir miktar ki bu paranın piyasalarda oynaması demek, gerçekte piyasaların oynaması demek. Çin hükümeti şimdi bu silahı çekmeye hazırlanıyor.

Başlangıç olarak ayrılan miktar ise 200 000 000 000 ABD Doları! Nasıl bir meblağ olduğunu anlamak için şöyle bir kıyas da yapabiliriz. Şu an Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kasasında 65 milyar dolar bulunuyor. Ve yerinde durması gerekiyor.

Çin bu parayla bir yatırım ajansı kuruyor. Bunun fizibilete çalışmaları çok uzun sürede yapıldı ve ince elenip sık dokundu. Nerede ne amaçla kullanılacağı iyi kestirilmeye çalışıldı. Yine bu para Çin’in kasasından çıkmayacak. ABD tahvilleri bozdurulacak. Yani daha ilk adımda Amerika’dan para çıkmış olacak!

Böylece Çin ilk kez bu hacimde bir küresel oyuncuya dönüşecek ve muhtemelen global etkileri hemen görülecek. Nerede nasıl ve hangi yatırımlarda kullanılacak bilgisi gizli. Ama açık olan Çin’in Batı ve ABD ile rekabete şimdi de piyasa oyunculuğunu ekleyeeck olması. Bu özellikle ABD açısından kritik. Çünkü Amerika’nın can damarlarından biri bu alan.

Çin’in teknolojiden silaha, sanayiden turizme, liberalizasyondan ucuz mal üretim ve satımına kadar her alanda rakibi olan ABD, şimdi kendi parasına karşı da mücadele verecek.

Ama şunu da unutmamak lazım. Geçmişteki örnekler de bu türden savaşları-gerçeklerinde olmasa da-hep ABD kazandı. Çünkü kabul etmek lazım, “para” onların uzmanlık alanı. DTÖ, Dünya Bankası ve IMF’in de onların elinde olduğu düşünülürse…



/ amyalayanların uzlanık alanı. biz çin ile ortaklaşa yatırım yaptık . amerika kazansın da göreleim . amcık ağızlılar. nasıl yahudi soyulur. nasıl keredi kazanılır izlesinler. belki öğretir . götverenler sizi sizi kazandık . Biz atılımlar yapacağız. Tabiki mala vur. gelecek bizim ellerimizde şekillenecek. amyalayanlara ne düşecek . amcikerika bilmiyorum durum kötü. osmanlı bankası müfettişleri bir ara sizleri sunacak birkaç reçete. nasıl öderler bu karanlık borcu. hawai adaları bana kalır. texas bushun ciftlği bin laden ailesi göse kestirmiş. mustafa kemal ne diyor. ulan oralarda ince uzun bir yapıt varmıydı banada bir malak düştü . salman rüşdi ne diyorç. bende yaşarsam bir haiti ormanlığında tecavze uğrama fantazim var. zıncı olursa daha harika olar. Varmı böle fanyaziler icin yeni yatırım lmtd . Ak sakal ne diyor salman bende varanlar var. senin ejderha faziletini duydum .
mustafa kemal dedi ejderha fantazisi mi?
o ne lan gergedan duydumda bunu il gördüm .

clinton ne diyor. maymunlarda zeka parıltısı var .
henry ford ne denir muhakkak bir maymun parmaklatın .



Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik