24 Haziran 2007 Pazar

Ordu ekonomide ulusalcılıktan vazgeçti

Ordu ekonomide ulusalcılıktan vazgeçti

Orduya bağlı bir kurumun iştiraki olan Oyak'ın satışı orduyu etkiliyor. Kimilerinin karşı çıktığı bu satışı analistler, 'ordunun ekonomide ulusalcılıktan vazgeçmesi' olarak yorumluyor.

OYAK Türk'tü Türk kalmadı - 24 / 06 / 2007 15:09


<

Gazeteport yazarlarından Murat Sabuncu, Oyakbank'ın satışını, orudunun ekonomide ulusalcılıkta vazgeçmesi olarak yorumladı.

Her yer kırmızı beyazdı, salon kıpır kıpır... Podyumda bir ileri bir geri yürüyen etkileyici adam üç kuruluşun; Türk Telekom, TÜPRAŞ ve Erdemir'in yerli sermayede kalması gerektiğini savunuyordu. Biraz sonra "hangisini alalım oylaması" yapılacaktı. TÜPRAŞ mı, Erdemir mi? Her ikisi için de yüksek oranlarda "alalım" kararı çıktı. Salon alkıştan çınlıyordu.

OYAK'ın satışı açıklandıktan hemen sonra bağlandığım Habertürk'te Melda Yücel'in programında anlattım yukarıdaki anektodu. 7 Eylül 2005'te Antalya'da yapılan OYAK'ın toplantısına katılmıştım ve yukarıda anlattığım, Çoşkun Ulusoy'un konuşmasıyla başlayan toplantıdaki heyecana gazeteci olarak şahitlik etmiştim. O günler ekonomide ulusalcılık rüzgarının sert estiği günlerdi.


Çalıştığım Milliyet Gazetesi'nde bu konuyla ilgili onlarca habere imza atmıştık. Sadece OYAK değil TOBB, ASO gibi kuruluşlar, Türkiye'nin büyük holdingleri, "önemli kuruluşlar yerli sermayede kalmalı" açıklamaları yapıyordu. Canlı yayınlanan kimi ihalelerin ardından ceketin cebinden Türk bayrağı çıkarıp sallayan bile oluyordu. Ama OYAK'ın durumu farklıydı. Her ne kadar "Burası askere bağlı ama ticari olarak bağımsız bir kuruluş" dense de o dönem "yerli malı yerlide kalmalı" sloganının ordu tarafından da savunulduğu izlenimi yayılıyordu.

Bu kısmen de doğruydu. İlerleyen günlerde Erdemir, OYAK tarafından alındı. TÜPRAŞ yine yerli sermayenin, Koç'un oldu, Türk Telekom ise Hariri ailesinin. Durum 2-1'di yani. Gerçi her üç satış için de "şimdilik yerli vurgusunu yapmalıyım". Aradan yaklaşık iki yıl geçti. Bu süreçte Türkiye'de pazar payı yüzde 3'ler düzeyinde olan OYAK'ın bankasına kimi yabancı müşteriler gelip gitti.

Sonuçta da 19 Haziran 2007'de OYAK Hollandalı ING'nin oldu. OYAK aslında ekonomik bir zorunluluğu yerine getirdi. Erdemir'in OYAK'a devri 2.9 milyar dolarlık bir finansmanı gerektiriyordu. Üstelik burayı alan kurumun yatırımları devam ettirmesi şartı da vardı. Bankayı satarak Erdemir'in borçlarında bir rahatlama yaratıldı.

Bu arada bankacılık açısından da önemli bir gelişme yaşandı. OYAK Bank Silahlı Kuvvetler'in karargahlarındaki tek banka. Onbinlerce ordu mensubu başta maaş olmak üzere işlemlerini burada yapıyor.

Şimdi bu pazar için de Türk bankaları arasında büyük rekabet olacak. Karargahlarda yeni banka-bankaları görebiliriz. Satın alan ING Group'a gelince. Türkiye için yazdıkları iki rapor var önümde. Birincisi 2005 yılına ait. Türk ekonomisi için "korkutucu bir tablo" çiziyor. İkincisi yeni tarihli, bundan üç ay önceye ait. "Abdullah Gül cumhurbaşkanı olursa darbe olabilir" notunu taşıyor. Her ikisini de ilerisi için dikkatle not etmek gerekir.

Yazıyı daha fazla uzatmayayım. Bir tespitle bitireyim. OYAK'a bakarak ekonomide askerin duruşuna dair sonuç çıkaranlar sanırım artık farklı bir düşünce biçimine geçmeliler. Ordu bu satışla "ekonomide ulusalcılıktan vazgeçildiği" mesajını veriyor bence. Bu iyi mi kötü mü? Bankacılıkta yabancı payının yüzde 42'ye çıktığı son operasyondan sonra oturup hep beraber düşünelim. Ne dersiniz?

Gazeteport


/ Mevcut ordu dediğinizin temel özellikleri , kalın yarmalar , kayırmalar , dünyadan uzak , geçmişi mandacılık , karmaşık , kollan , koyulan , koruklan.

Serbest piyasa , korumacılık , liberal ekonomi , girişimcilik , akıl , teknoloji , bilim , bilişim , tarih , milli bilinç alanlarında akıldan tamamen uzaklar.

iş yapmışların kazançları çalındı çırpıldı . ulsalcılık diyerek işbirlikçileriyle beraver bir oy alacaklar . Bu yarmalarla bu şirketlerin türk kalmayacağı belirli .Tam anlamıyla bir hülle. Karmaşık bir konu. Kimler yarma . Kimse . konuşacağım yarılacaksınız . Bir hiçsiniz. Bir hükümet. Bir tedirdin .


Biz alırız Hak . Karanlık bir uyum. Biz yapacağız yatırım. Biz yalayacağız. Biz üstünüz. Biz tedirginiz. Biz öpperiz. Biz kalabalığız. Biz orduyum . Biz delimiyiz. Güvendiğiniz mekanlarda ölüm karalılığı . Siz öyle bir mekandasınız. Satarım sizleri. Kaşındın sen. siz böylesiniz. Güven amerikaya . Amerikada öldürelim sizi. Gönder fransızı. anladı o . Gerilim yarattım . Gererim . Deliririm. Tedirginim. Telaşlandım . Teşekkür.

Amerikan çocıklarını amerikalılara öldürebilir. Bu iş parayla sırayla. Kimler kimleri öldürmüyorki. Delirirsin sen. Hararet . Haklı . Karlı . Koaman . Kuala . Kitqab . Kut . Kuba . Koru . Korunak . Kel gerim .Fellik Fellik. Deli arıyoruz . Değişik bir koyu. Kaliba delirttim. Tedirgin. Değişik . Gel buraya. Delirirtririm. Delisin. Jale . Jum. Boom . Bomba . Batyıldım bu konu. Bareka. Ballısın. Bayık. Ballı. Bahane karanlık

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik