11 Temmuz 2007 Çarşamba

YSK'dan çifte standart; 36 saat CHP yayını yapan Kanaltürk'e 'seçim ihlali' cezası yok



Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçim yasaklarını ihlal etmekle suçlanan televizyonlar hakkında farklı kararlar verdiği ortaya çıktı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) uzmanlarının, Mayıs ayı boyunca yasakları ihlal ettiği yönünde rapor hazırladığı Kanaltürk için YSK 'ihlal yok' kararı verdi. Bir ayda 36 saat 30 dakika boyunca CHP hakkında yayın yapan, ayrıca CHP'nin Mersin mitingini baştan sona kadar canlı olarak ekrana getiren kanalın seçim yasaklarını ihlal etmediğine YSK tarafından karar verildi. Ancak YSK'nın bu kararı daha önce, CNN Türk'e uyguladığı ceza ile örtüşmedi. CNN Türk, AK Parti'nin Erzurum'daki anahtar teslim törenini yaklaşık 1 saat ekrana getirdiği için 3 kez yayın durdurma cezası almıştı.

YSK, 4 Mayıs 2007'de radyo ve televizyon kuruluşlarına yönelik olarak 'seçim yasakları'nı başlatmıştı. Bu tarihten itibaren, televizyon ve radyo kuruluşlarının, herhangi bir siyasi partinin propagandası niteliğinde sayılabilecek yayınlara yer vermesi yasaklanmıştı. Bu kuralları ihlal eden kuruluşlara, kanuna göre, uyarı yapılmadan 5-15 gün yayın durdurma ve bin ile 5 Bin YTL arası para cezası uygulanıyor. YSK, RTÜK uzmanlarınca hazırlanan 'izleme raporları'nı değerlendirerek, ihlal olup olmadığına karar veriyor.

Ancak, YSK'nın kanallar arasında farklı uygulamaya gittiği ortaya çıktı. RTÜK raporunda, Kanaltürk'ün Mayıs ayı boyunca yaptığı yayınlarda hemen hergün seçim yasaklarını ihlal ettiği ifade edildi. Uzmanların, 31.05.2007, 30.05.2007, 29.05.2007 tarihlerinde ayrı ayrı düzenledikleri raporlarda, Kanaltürk'ün, 28, 29, 30 Mayıs 2007 tarihlerinde ve 4-28 Mayıs 2007 tarihlerinde yayınlanan "Seçim Yayınları" ve "Konuş Bakalım" adlı programlarda, "Siyasi partiler ve demokratik gruplar arasında fırsat eşitliği sağlanmaması, tek yönlü taraf tutan yayın yapılmaması, seçim dönemlerinde belirlenen seçim yasaklarıyla ilgili ilkelere aykırı davranılmaması hükmüne aykırı yayın yaptığı belirlenmiştir" ibaresi yer aldı. Ancak, YSK söz konusu yayınların 'tartışma' niteliğinde olduğunu ve cezaya gerek kalmadığı kararı verdi.

RTÜK uzmanları raporlarında ayrıca, Kanaltürk'ün yayınlarında, "CHP lideri Deniz Baykal'ın görüntüleri ve söylemlerinin kullanılarak, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimde izleyiciyi etkilemek ve karşıt bir kamuoyu oluşturmak amacı taşıdığı" görüşüne yer verdi. Ancak, CNN Türk, Kanal 7, Haber 7, Kanal 24, TGRT Haber, AK Parti'nin çeşitli programlarına yer verdiği gerekçesi ile uyarı ve program durdurma cezaları aldı. Mesaj TV, Meltem TV, Kanal B, SKY Türk, Haber Türk gibi kanallar da farklı siyasi partileri ekrana eşitsiz oranda getirdikleri gerekçesiyle ceza aldı.

YSK, Kanaltürk'ün, 36 saatlik CHP saat yayına rağmen bir müeyyide uygulamazken, sonraki ay başka ihlaller dolayısıyla Kanaltürk'e 'uyarı' cezası verdi. Ancak, bu uyarı cezası CNN Türk'e 1 saatlik yayın için verilen ceza yanında çok hafif kaldı.

Kanaltürk'ün Mayıs ayında siyasi partilerin propaganda faaliyetlerine yer verme süresi:

CHP-DSP: 36 Saat 30 Dakika

ANAP: 4 Saat 45 Dakika

SP: 1 Saat 11 Dakika (SP'nin Rize mitingi canlı verildi)

MHP: 55 Dakika

AK Parti: 0

DP: 0

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik