24 Eylül 2007 Pazartesi

Dolar tahminlerinde hıyanet var mı ?

Dolar tahminlerinde hıyanet var mı ?

Dolar tahmininde hangisi çıkacak. Bazıları sakın elinizdeki doları bozdurmayın diyerek ABD'ye mi hizmet ediyor ? Dibe vuran dolar gerçekten yükselebilir mi ? Dolarda 2002 Şubat benzeri hareketlilik yaşanacağı ve yıl sonunda doların 1.500 YTL seviyesine çıkacağı iddia edildi. Bir başka görüş ise 1.200'ün altına düşeceği yönünde...

DOLARDA HAİNLİK KOKUSU - 24 / 09 / 2007 15:33

Rotahaber.com

Doların izleyeceği yönle ilgili farklı spekülasyonlar yapılıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş ABD'deki yaşanan çalkantı sonrasında dolarda yaşanan düşüşle ilgili olarak doların yeniden yükseleceğini kimsenin elindeki doları bozdurmaması gerektiğini söylemişti. Derviş'in bu sözleri birçokları tarafından Amerikancı olmakla yorumlanmıştı.

Derviş'in "elindeki dolarını bozduranın eli yanacak" açıklamasının doğru çıkmadığının anlaşılmasıyla "dolar yükselecek" spekülatörlerinin ya ABD çıkarlarını temsil ettikleri ya da yine aynı kaynaklı doları koruma propagandasından etkilendikleri anlaşıldı.


ABD Merkez Bankası FED’in faiz indirimi sonrası oluşan doların değer kaybı devam ediyor. Geçen hafta içinde dolarda en düşük olan 1.2210’a kadar gerileme devam etti.

Doların biraz daha gerilemesi durumunda Merkez Bankası müdahale edeceğini açıkladı. Bazı köşe yazarları ise bugün köşelerinde 2001 krizindeki doların seyrini örnek göstererek ileriki aylarda doların 1500'leri vuracağı kehanetinde bulundular. Bu kişilerin bu tahminlerini ciddi bir finansal analize dayandırıp dayandırmadıkları yıl sonunda anlaşılacak.


1.500 TAHMİNİ

Bugün gazetesinden Halil Reçber şu analizi yapıyor: "Dolardaki değer kaybının sonuna gelindiğini, en azından kısa vadede dünyada ve Türkiye’de güçlü bir dolar tepkisinin yükselişinin zamanının yaklaştığını düşünmekteyiz. Gerileme içeride 2006 temmuz ayından beri devam ediyor. Euro/dolar paritesinde 2003 yılında 0.83 noktasından beri kayıplar doları zayıflatmayı sürdürüyor. Sürecin bu denli ve uzun sürmesi özellikle oluşacak bir dolar yükselişinin tepki sürecinin fazlasıyla sert gelişebileceğini geçmiş dönemlerdeki dolar dalgalanmalarından da görmekteyiz. Tahminimiz olan 1.5000 seviyesini korumaktayız.

Bu görüntüleri ve yorumları dikkate aldığımızda, sene başındaki dolar tahminleri içeride 1.500 -1.600 aralığında değişirken, sene ortasında, ikinci yarıda bu tahminler 1.450-1.400 aralığına kadar çekilmişti. Son tahminlerin ise 1.200 hatta 1.100 gibi rakamlarla ifade edilmesi ise aslında piyasaların kararsızlığını ve psikolojisini yansıtması açısından, doların çok kısa vadede tüm dünyada ve içeride dip seviyelere yaklaştığını ve tepki sürecinin, belki de bir trend değişim sürecinin yaklaştığının önemli işareti olarak yorumlanabilir. Düşüş trendi 1.300 seviyesinin kırılmasıyla hız kazanırken sürecin şu şamada 2002 yılı sonrası yeni en düşük noktalara kadar ulaşması daha aşağılarda bir hedef oluşma ihtimalini artırmakta. Ancak son altı yıllık seyir içinde 1.770-1.2500 bant aralığında oluşan seyir incelendiğinde, 2002 şubat-nisan aylarında oluşan tepki yükselişlerinin bir benzerinin olabileceğini şu ortamda teknik olarak da söyleyebiliriz. "

1.200'ÜN ALTINA DÜŞEBİLECEĞİNİ SAVUNANLAR

Finans Enstitüsü’nden Dr. Aylin Soydan, geçen hafta ANKA’ya yaptığı açıklamada, FED’in faiz indirmesi ve güçlü dolar politikasını terk etmesinin dünya ekonomisinin büyümesini olumsuz yönde etkileyeceğini savunmuştu.

-"TÜRKİYE KALICI YATIRIMLARI ÇEKMEYE ÇALIŞMALI"-

Bu dönemde Türkiye’nin seçim dahil yaza girerken var olan birçok siyasi riskini halletmiş olmasının bir şans gibi gözüktüğünü ancak, Türkiye’nin başta cari açık ve borç sorunu olmak üzere birçok yumuşak karnı bulunduğunu ifade eden Soydan, "Türkiye bundan sonra ’kısa vadeli sermaye nasıl gelirse, nereden gelirse gelsin kabulüm’ anlayışıyla ödemeler dengesini tesis edemez. Türkiye kalıcı ve spesifik (istihdam artırıcı ve teknoloji transfer eden) yatırımları çekmek için çaba sarf etmelidir" dedi.

-"DOLAR KURU 1.2 SEVİYESİNİN ALTINA DÜŞEBİLİR"-

Soydan, FED’in 25 baz puanlık bir indirim yapması halinde bile önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye sermaye girişlerinin süreceğini ve dolar kurunun 1.2 seviyesinin altını görme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekmişti. Soydan, borsada da güçlü ve yeni dönem için yapılanmasını tamamlamış şirketlere yabancı ilgisinin güçlü olacağını kaydetti. Soydan, şöyle konuştu:
"FED’in faiz indirmesi ve karşılıksız ve güçlü dolar politikasını terk etmesi ABD’nin dış açıklarını kapatma yönünde baskı yapacak. Bu durum dünya ekonomisinin büyümesini olumsuz yönde etkileyecek bir durumdur. Bundan daha çok Çin ve gelişmiş Asya ülkeleri etkilenecektir. Türkiye’nin olumsuz etkilenmesi dünyadaki likidite daralması çerçevesinde sınırlı olacaktır. Ancak burada Türkiye, dış açığını kapatacak önlemleri almalı, reel sektör borçlarını makul seviyeye indirip, karşılıklarını ayırmalıdır.

-ABD EKONOMİSİNDE DURGUNLUK-

ABD ekonomisinde durgunluk belirtileri, en çok sıkıntının başladığı emlak alanında görülüyor. ABD Ulusal Emlak Komisyoncuları Derneği, mevcut durumdaki emlak satışlarının bir ay önce tahmin edilen yüzde 6.8’lik gerilemeyi aşarak, 2007 yılında yüzde 8.6’ya düşeceğini öngörüyor. Yeni konut satışları ise 2006’daki yüzde 18’lik düşüşün de üzerine çıkarak yüzde 24’e gerileyecek. Bu düşüşün ABD ekonomisinin tümüne yayılıp kronik bir durgunluğa dönüşmemesi için FED’in yarınki tavrı büyük önem taşıyor.

-AVRUPA’YA UYUM ÖNEMLİ-

Yatırımcılar, FED’in gösterge faiz oranını düşüreceği ve ABD ile Avrupa arasındaki açığı daraltacağı beklentisi içindeyken dolar, euro karşısında rekor seviyede düştü. Geçtiğimiz 12 ayda dolar, euro karşısında yüzde 8.6, Avustralya Doları karşısında yüzde 10.2 değer kaybederken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını yüzde 4’e, Avustralya Merkez Bankası ise yüzde 6.25’e çıkardı. ABD Merkez Bankası ise bu oranı yüzde 5.25 olarak korudu. Şimdi ise, FED’in bu kargaşaya son vererek faiz oranlarını Avrupa’ya yakınlaştırması bekleniyor. Bunun için piyasalar FED’ten 50 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyorlar. FED’in olası faiz indirimi kararı, dolara da istikrar kazandıracak.

-ABD DIŞ AÇIĞI ŞİMDİDEN AZALMAYA BAŞLADI-

Doların zayıflaması, ABD ihracatına ise olumlu etki ediyor. Geçtiğimiz beş ayda Boeing Co., General Electric Co. and Deere & Co. şirketlerinin her biri denizaşırı uçak, motor ve traktör nakliyatında rekor seviyeye ulaştı. Bu gelişme ABD ekonomisinin bundan böyle kendisini karşılıksız dolarla finanse etmek yerine, gerçekçi bir kur politikası güderek üretim ve ihracata önem vereceğinin işareti olarak yorumlanıyor. Ancak uzmanlar, FED’in bundan sonra izleyeceği düşük faiz politikasının doların değerini düşürerek ABD’nin ithalatını olumsuz yönde etkileyeceğini, bunun da Çin ve Asya’nın ABD’ye olan ihracatında önemli düşüşlere yol açacağını belirtiyorlar.

Dövize müdahale gelir

Ak Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder ise, Türkiye'nin dünyada en yüksek faizi veren ülke olduğuna dikkat çekerek, faizli enstrümanlara ve borsaya yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. FED'in faiz indiriminin kısa vadeli bir çözüm olduğuna dikkat çeken Önder, uluslararası piyasalarda çalkantının henüz bitmediğini, bu nedenle pozitif trendin çok fazla sürmeyeceğini söyledi.

Doların aşağı gelmesi durumunda bir müdahale gelebileceğini belirten Önder, piyasalarda da bir düzeltme beklediğinin altını çizdi. Önder, "Dolar 1.20 YTL'nin altına gelirse Merkez müdahale edebilir. Uluslararası piyasalardaki çalkantılar da durmadığı için önümüzdeki dönemde borsada da satış gelecektir" dedi. Önder, FED desteğiyle piyasalarda balonun bir miktar daha şişeceğini ancak ardından sıkıntılı bir sürecin yaşanacağını vurguladı. Merkez'in kısa vadede faizleri indirmesini beklemediğini belirten Önder, "Ancak indirim olmalı. Yıl sonuna kadar faizler 1-2 puan aşağı inmeli" dedi.

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, FED'in faiz indiriminin ardından piyasalarda yaşanan aşırı iyimserliğin geçici olduğuna dikkat çekti. Fiyatların kısa vadede yükselmeye edeceğinin altını çizen Gelberi, özellikle ABD'de enflasyonla ilgili olumsuz verilerin açıklanmaya başlanması durumunda piyasaların yeniden FED'den faiz indirimi bekleyeceğini vurguladı. Gelberi, Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamalarda ölçülü faiz indirim sürecinin devam edeceği sinyalini verdiğini, bu anlamda yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi daha yapabileceğini söyledi. Gelberi'ye göre, Merkez Bankası yıl sonunda faizleri yüzde yüzde 16,5'e kadar düşürecek.

Dolar 6 yıl öncesine döndü; gözler Merkez Bankası'nda

Serbest piyasada dolar ve avro YTL karşında değer kaybetmeye devam ediyor. Amerikan Merkez Bankasının (FED) geçen hafta beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi, dolar kurundaki gerilemeyi ivmelendiren unsur olurken, dolar bulunduğu seviye itibarıyla 2001 yılı değerine geldi.

Cuma günü serbest piyasada 1,2270 YTL'ye satılan dolar, haftaya değer kaybederek başladı. Bugün saat 10.40 itibarıyla doların satış fiyatı 1,2240 YTL'ye, avronunki ise 1,7240 YTL'ye geriledi.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,2200 YTL, en yüksek fiyat 1,2225 YTL, satışta en düşük fiyat 1,2235 YTL, en yüksek fiyat 1,2280 YTL düzeyinde bulunuyor.

Avro-dolar paritesi ise 1,4126 seviyesini gördü.

-''MERKEZ BANKASI ALIMLARDA MİKTARI ARTIRABİLİR''-

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, döviz piyasasında ilişkin yaptığı açıklamada, dövizde yaşanan bu durumun yurt dışı kaynaklı olduğunu söyledi.

Türkiye benzeri ülkelerde de trendin bu yönde olduğunu hatırlatan Salar, yaşan durumun Türkiye'ye özgü olmadığının altını çizdi.

Kurların bugünkü seviyesinin 6 yıl önceki seviyeleri olduğunu belirten Salar, kur hareketlerinin yukarıya dönmesinin ancak yurt dışındaki algılamaların değişmesiyle mümkün olabileceğini anlattı.

Salar, içeride ise yerli yatırımcıların geçtiğimiz aylarda seçim öncesinde yüklü miktarlarda döviz alımı gerçekleştirdiğini, döviz tevdiat hesaplarında 25 milyar dolarlık artış bulunduğunu bildirdi.

Özellikle petrol fiyatlarında yüksek seyir sürdüğü sürece global likidite koşullarının devam edeceğini ifade eden Salar, ekstra risk iştahının sürmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Salar, ''Yakın vadede eğer kurlar bir miktar daha gerilerse, muhtemeldir ki Merkez Bankası piyasadaki fazla arzı engellemek için alım ihalelerinde miktarı artırabilir'' dedi.

Piyasalara yapılacak ilk hamlenin bu olabileceğini dile getiren Salar, daha sonra yine Merkez Bankasının faiz indirimine gidebileceğini aktardı.

Salar, piyasa direkt müdahalenin çok etkili olmayacağı görüşünü dile getirdi.


/ Öncelik milli ülkü. Bok işimiz mi var dolanbazlarla. Kendi paranı ver. Yan yaraklılara. Çok akıl.
azandırıyoruz. Kazanacağız. GElecek bizde saklısınız.

İkinci zorlama yok herkez özgür. Cepte pazartesi. İflas çöl.

Bu mesajı al. MB. dağ gibi görünsün. Örtişüryan. Kalın kafalılar sezin. okıl . ok .

Paşalanırım. Akıllandım. Özür çok yukardan. Amayız. Sermaya akıllansın. Yatırım şart. Kredi şart. Bet . Belediye imkan.

İş yapacak adama sert destek olmak akıllıca. Akıl var. Yarak var. Akıllandırırım sizi. Sert. Set şeker öç. Akıllanırım. İmkanım var.

Belediyeler var. okul. Girişimcilik yarat. Akıllan. Tararım. Öç al. Çıldırtırım gericileri. Ülkü şart. Şakacı kol.

Çöl çıkar yukarı.

Deniz baykan ne derinden endişelenir. okul. akıl. Sikeceğim sukunetinizi. İmkan var.ç Akıllanırım. Asılsız de. Derin dertlisin. Çık. çık . çık. amayız. Bunlar yapan varken endişenecek amcık. Bir daha yetiştirtmem bu devler liginde. Okul. Sırıtacağız . Akıllanırım. Orospusunuz . Akıllanırım . İmkanım yok. Etik kol. Kalın kafalar. Belediye şart. Şangırtı. Ötelerden duyuk.
Sikerin ecdadını. Dönme aptal sızzzz. sıkı dırın makara. Akıllanırım. İmkanım yok. Ben deniz . Belediye şart.

m kemal derin. Bu belediyede var bir merhamet ama ....
ismet pasar belediyede domalıyorum işte derin...

Akıllanırım. Sülo ne demiş. Sülükler sebat eser. Asılın. Kalınım . Kalınız. Kurcalayın beni çöll . sıcak osmanlı yoğurdu. Akıllanırım. İman et . SAn . Şakır . Sel aldı konuyu. Sendeledim . Sert vut. Alık . alık makara. Acil beyaz konuk ol. Sekerim . sikeriz .Ölüm çöl . sınıf atla . makara makata al. Kalın konu. Ülll . ke ler alım . Ali işallah . Derin makara .Ali acil belediye yaz. Yorum yok. Yokala yorum . Kol gibi yarak var adamada derin. Dertlisin şimdi. Aşıklar bizz. Asılın . Emeviyiz. Cok sert duyular var artık bende. İkilem al . Kalın konular . Eneni virane . Sarsakladık . Dalın konuya . Adil ver . Ader . Akıllanıt. Akıllandım . Özür al. Deli makara .Acil yardım. Konu ol. Kalın kafalıyız . Acil yerdım et. Derin konular sızlar . Akıllanırız . İman et . Sert kafalar . Akıllanırız. İman ettim . Sert konular . Alık alıık makara .Adil yankı . Öç İş üryan . Sigara yak . paraz . papapz al . Konu ol . Alim var . Derin dertsib . Sert konular .Alık alık bakma . Makara . Deli var . Dertlenirsiniz. Sezdim . Sert len ç . Derin kalıplan . Konu ol . Kalın kazak öç . Öç al . İş üryan . Akıllanırım . İman ettim . Sızladım . Sızlarım . Sükunet . Sızlarr. Ali acil beyaz al. Nakar . Kalın koklan . KopaRTIRIM kafanızı. Emeviyiz .Derin konular var . Ezelden beridir hürüz .Makara . Akıl almaz karanlık . Ödül verdim . Derim konu ol. Akıllanırız . İman ettik . Sert konu ol . Akıllanırım . Sert konu ol. Deli makara var . Sünnet ettim . Deli makale . akıllanırız . İma et . Yarat kalın kooln . Kamera bak sençöl . Çimen. çık . çamur at . Serk . Derin kollan. Makale . Alırım konuyu. Sokarım kollananına . Azarlarız . Azarız . İman et. İş üryan . Akıllanırız . İma et . Sert vurgu. Ali akalın . akarım . Akıllandırırım . Adın yaz . İma et . Sert bul . Juuk ıyız . Aşıklar bize . Ali emevi sert vurgu . Deli konu oldun . Makara al . Kalın konular var . Sert derin. Melekeler al . Aykıt. Kalın knou ol. Sert derinler . Kel alakalıyız . Sert akalın . Makara al. Taciz var . derin konu ol. Alık alık kalın klonular . Sert vut. Bira sert ali allaj . Kalın şeker şol , derin kollan . Kalem aldım . Sert yargı ol

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik