21 Ocak 2008 Pazartesi

Erdoğan: Harabeyi otel yapalım diyoruz 'istemezük' diyorlar

Erdoğan: Harabeyi otel yapalım diyoruz 'istemezük' diyorlar

21.01.2008 | Sevgi Sayar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de turizmde yatırım yapmak isteyenlerin önüne birçok engeller çıkarıldığını belirterek 'Bu engeller çirkin engeller. Ama İnönü'nün söylediği gibi cesur olup bu savaşı kazanacağız' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, turizmde yatırım girişimlerinin çok sayıda engellemeyle karşılaştığını belirterek, adap dışı dediği eleştirilere İsmet İnönü'nün bir sözüyle yanıt verdi. Erdoğan, "Harabeleri verelim otel olsun, tütün depoları renove edilsin diye veriyoruz, hemen 'istemezük' diyorlar. Merhum İnönü'nün sözü, dürüst insanlar ötekiler kadar cesur olmadıkça bu iş kazanılmaz. Şimdi ben de aynı şeyi söylüyorum; en az onlar kadar bizler de cesur olacağız. Cesur olacağız ki bu savaşı kazanalım" dedi.
Dün, Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) Antalya'da yapılan 2'inci Genel Kurulu'na katılan Başbakan Erdoğan, Turizm konusunda en kritik görevin, otel sahiplerine ve işletmecilerine düştüğünü vurguladı. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Karşımızda, 2007 itibarıyla 23 milyon 340 bini yakalamış bir turisti ağırlayan, 20 milyar dolara yakın turizm geliri elde eden bir Türkiye manzarası var. 2002'de turizmimizin durumu düşünüldüğünde bu tablo büyük bir başarıya işaret ediyor. Böylece dünyada en çok turist alan ilk 10 ülke arasına girmiş bulunuyoruz."
Kazanılan bu başarıdan dolayı turizmcilere teşekkür eden Başbakan Erdoğan, sadece teşekkür etmekle yetinmediklerini ve verdikleri sözleri de tuttuklarını ifade ederek uzun süredir konuşulmasına rağmen bir türlü sonuca ulaşılmayan KDV oranının indirilmesi sorununu çözdüklerini hatırlattı. İstanbul'un ise artık yatak kapasitesi itibarıyla kongre turizmi için gelenlere cevap veremediğini kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "İstanbul adeta bir tıkanma noktasında. Çünkü turizmde yatırım itibarıyla arzu edilen yatırım İstanbul'da henüz yok. Niye yok? Yatırım yapmak isteyen olmadığından değil, önümüzün tıkanık olduğundan kaynaklanıyor. Birçok engeller çıkarılıyor girişimcinin önüne. Bunlara bizzat şahit olduğum için çok dertliyim, onun için söylüyorum. Zannediliyor ki her şey düz asfalt, bastırdın mı rahatlıkla gidiyorsun. Değil... Bakıyorsunuz o güzelim asfalt yolları birileri geceden kazıveriyor. Girişimci otel yapacak başlıyor engeller çıkmaya ve bu engeller çirkin engeller. Edebe, adaba uymayan ahlak dışı engeller. Bunlarla hep birlikte mücadele vermemiz lazım. Birkaç tanesine Sayın bakanım da, ben de şahit oldum. Hatta bire bir takip ettiklerim var."
2007 rekoruna Günay'dan teşekkür
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise turizm sektörünün sanayiden farklı olarak ekonomik gelişme kadar sosyal gelişmeyi de beslediğini ifade ederek, "Hatta İstanbul'da bazı fabrikalar gettolara neden oluyor. Oysa bir yerde turizmin gelişmesi ile sosyal yapı da gelişiyor. Kültürel alışveriş artıyor" değerlendirmesini yaptı. 2007'de Türkiye'nin dünyanın turizm geliri açısından ilk 10 ülkesi arasına girdiğine de işaret eden Günay "Bu yıl sonunda hedefimiz ilk beş arasına girmek" dedi. Bu yıl ocak ayının başından itibaren 83 ülkede Türkiye'nin tanıtım filmlerinin dönmeye başladığını anımsatan Günay sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl tanıtıma 140 milyon dolar ayırdık. Artık biraz farklı yöntemler uyguluyoruz. Temalı destinasyon yaptık. Ege'yi, Antalya'yı ayrı filmle tanıtıyoruz. 23.5 milyon turistin üçte ikisini Antalya ve İstanbul ağırladı. Bundan sonra Mersin'i ikinci Antalya, İzmir'i ikinci İstanbul yapmayı hedefliyoruz."
Kurda destek talebine 'inşallah'
TÜROFED Genel Kurulu'nda turizmciler ise Başbakan Erdoğan'dan "döviz kuru"nun düşüklüğüne çare, istihdamın üzerindeki vergi yükünün azaltılması, yenilenecek tesislere teşvik gibi konularda destek istedi. Bu taleplere "inşallah" mesajıyla yetinen Erdoğan, döviz kurundaki sorunları hemen gidermenin mümkün olmadığını da belirterek,"İnşallah bu konulardaki sorunları çözecek çalışmaları devreye sokacağız" dedi. Konuşmasında KDV indiriminden dolayı Başbakan'a teşekkür eden TÜROFED Başkanı Ahmet Barut ise kışın otellerin açık kalması konusunda önerilerde bulundu. Barut, "Kışın istihdama sağlanacak küçük bir indirimle ilk etapta 50 otelin açık kalması sağlanabilir. Bu da 10 bin kişiye istihdam demektir. 300 odalı 50 otel 5 ay boyunca açık kalsa 100 bin yeni turist üretir. Bu da yaklaşık 850 milyon dolar gelir demektir. Şu anda tüm kıyı şeridinde 94 otel açık" dedi.
Oteller, 54 sektörden alım yapıyor
Genel Kurul'da Ekin Grubu Araştırma Birimi'ne hazırlatılan "Konaklamanın Seyahat Pazarındaki Yeri, Ekonomiye Katkıları ve Turizm Endüstri İlişkileri" başlıklı bir raporda sunuldu. Raporda sektörle ilgili bazı ilginç bulgulara yer verildi. Buna göre raporda turizmin konaklama ve yeme-içme birimleri ile mal ve hizmet alışverişinde bulunduğu sektör sayısının 33'ten 54'e çıktığı belirtilirken, diğer bazı veriler şöyle sıralandı: "Konaklama tesislerinin bu sektörlerden yaptıkları alımlar son yıllarda 5 kat artışla 2.1 milyar dolardan 11.2 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de yılda her biri 400 oda, 800 yatak kapasiteli 5 yıldızlı 40 yeni tesis açılıyor. Bu kapasitede bir tesisin kaba inşaatı için 5.5 milyon euro, mekanik tesisat işleri içinde 3.2 milyon euro harcama yapılıyor."

Ahmet Barut yeniden başkan
TÜROFED'in seçimli yapılan 2'inci Olağan Genel Kurulu'nda yönetim kurulu başkanlığına Ahmet Barut yeniden seçildi.

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik