13 Şubat 2007 Salı

Milli yazılım PARDUS

PARDUS

Bu siteyi başlangıcından beri takip edenler gayet iyi bilirler ki; bizim milli yazılım konusundaki hassasiyetimiz çok fazladır. Hele şükür sonunda tam anlamıyla söylediklerimizin toplumda yer etmeye başladığını gördük. Bu da bizi gerçekten çok sevindirdi ve sitenin “kamuoyu oluşturma” yönündeki hedefine emin adımlarla yürüdüğünü gördük.

Önce Gelecek AŞ tarafından piyasaya sürülen Gelecek Linux, şimdi de TÜBİTAK-UEKAE ürünü Pardus. Artık Türkiye’ nin kendi ürünü olan, açık kodlu işletim sistemleri var. Özellikle UEKAE’ deki bir grup genç tasarımcı tarafından yapılan çalışma, devletimizin yüksek menfaatleri açısından çok önemli. Artık yıllardır sitemizde yer alan çeşitli makalelerle dikkate çekmeye çalıştığımız; devlet kurumlarındaki bilgisayarların yazılım güvenliği konusunda, yararlı adımlar atılabilecek.

Kaynak koduna sahip olmadığımız işletim sistemleri üzerinde istediğimiz değişiklikleri yapmamızı engelleyen adeta kapalı bir kutu olmasının yanında, güvenlik konusunda da ciddi riskleri içinde barındırıyordu. Bu yazılımlar, kaynak kodunu elinde tutan devletin elinde bir maymuncuk gibi kullanıma hazırdır. Yazılımın içinde kasti olarak bırakılmış arka kapılar, bilgi güvenliği açısından ciddi riskler oluşturmaktadır. Hatta yazılımın kaynak kodu kullanılarak çalışmaz hale getirilmesi, yanlış çalışması vs da sağlanabilmektedir.

Dünyanın belli başlı tüm ülkeleri Linux temelli kendi yazılımlarını geliştirmekte/geliştirenleri desteklemektedirler. Bu çalışmalar sadece işletim sistemleri ile sınırlı kalmamakta, her türlü yazılım geliştirilmektedir. Ülkemizde Linux üzerindeki çalışmaların tarihi bir hayli eskiye dayansa da, Devlet kurumlarının bu konuya eğilmeleri bir hayli geç olmuştur.

Şimdilik Pardus’ un sadece Çalışan CD’ si mevcut; ancak yakın zamanda Kurulan CD’ si de hazır olacak. Ancak esas zor olanı, tüm devlet kurumlarındaki bilgisayar sistemlerinin Linux’ a kaydırılmasındadır. Hemen hemen tüm kurumların bilgisayarlarında işletim sistemi Windows ve kullanılan yardımcı programlarda Windows tabanlı. Bu yardımcı programların Linux üzerinde çalışır hale getirilmesi ve kullanıcıların da eğitimi gerekli.

Ancak sonunda elde edilecek yarar, tüm çabalara değecektir. Bilgi toplumu olmak, ancak teknolojiye tam anlamı ile hükmetme ile olur. Başkalarına ait teknoloji ile; ne ülke güvenliği için gizliliği gerekli olan bilgileri koruyabilirsiniz, ne de bir çatışma ortamında elinizdeki sistemlerin sağlıklı çalışacağından emin olabilirsiniz. O yüzden yapılan çalışmalar, şimdilik yetersiz gibi gözükse de çok yakında gözlerimizin parlamasına sebep olacaktır.

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik