11 Temmuz 2007 Çarşamba

Afrika zirveleri sonuç verdi, iş konseyleri geliyor



Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği ticaret zirveleri meyvelerini vermeye başladı. Son zamanlarda özellikle Afrika kıtası ile Türkiye arasındaki ticaret hızla arttı.
TUSKON, İstanbul'da iki yıldır düzenlediği zirvelerle Afrikalı ve Türk işadamlarını bir araya getiriyor. Bu yılki zirvede 2 milyar dolarlık iş bağlantısı kuruldu.

4 sene önce yıllık 5 milyar dolar olan ticaret hacmi, bugün 12 milyar dolara yükseldi. Söz konusu gelişmeyi değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Afrika ülkeleriyle bölgesel iş konseyi kurmaya karar verdi. Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, halen 76 ülkeyle konsey düzeyinde süren ilişkilerin bundan sonra Afrika'yı da kapsayacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Konsey, işadamları arasında karşılıklı işbirliği, yatırım görüşmeleri ve Türk müteahhitlerin Afrika'da üretebileceği projelerle ilgili çalışmalar yapacak. Bu yapılanmayı Asya Pasifik ülkelerine de yaymak istiyoruz." dedi. TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral de ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için fırsat olan konseyin Türkiye'nin Afrika'daki açılımına büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Meral, yoğun talep üzerine Afrika, Pasifik ve Avrasya zirvelerinin yenilerini düzenleyeceklerinin altını çizdi.

Dünyanın en fakir ülkelerinin yer aldığı Afrika kıtasıyla Türkiye arasındaki ilişkiler sürekli gelişiyor. Bu ülkelerle 4 sene önce yıllık 5 milyar dolar olan ticaret hacmi, bugün 12 milyar dolara yükseldi. 2006'da yüzde 24 büyüyen ticaret hacminin bundan sonra yıllık yüzde 50 civarında artması bekleniyor. Birleşmiş Milletler'in organizesiyle Türkiye'ye gelen En Az Gelişmiş Ülkeler Dışişleri Bakanları Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından "Ortak ticaret ve yatırım fırsatları" konulu bir toplantı düzenlendi. Yabancı katılımcıların büyük bir bölümünü Afrika ülkelerinin bakanları oluşturdu. Konuşmacılar, Türkiye'nin Afrika'da sürekli artan yatırımlarının bu ülkelerin kalkınmasına da önemli katkı da bulunduğuna dikkat çekti.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin çok yönlü politikalarla en az gelişmiş ülkeleri desteklediğini, özellikle Afrika kıtasındaki ülkelerle ticari ilişkileri geliştirmek için 2003 yılında Afrika stratejisini kurmaya başladığını söyledi. Afrika'da ticari temsilciliklerin sayısını artırdıklarını, bölgede 'tik tak' adını verdikleri ticari ekipler kurduklarını ve fuarlar organize ettiklerini aktaran Tüzmen, bu ülkelerle ikili ticaret ve çok yönlü anlaşmaları devam ettirip yeni yatırımlar yapmaya başladıklarını da kaydetti. Son 4 yıldaki çabalar sonucu Türkiye ile en az gelişmiş ülkeler arasındaki ticaret hacminin 3,5 kat arttığına dikkat çeken Tüzmen, ilişkileri ilginç bir benzetmeyle açıkladı: "Yapılan çalışmalar Türkiye ve en az gelişmiş ülkeler arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası oluşturdu. Bu ilişkilerin bir kazan-kazan oyunu olmasını istiyoruz. Bizler de sizin iktisadi gelişiminize katkıda bulunmayı ve en az gelişmiş ülkelerin varlıklı ülkelere dönüşmesini istiyoruz.'' TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise son üç yılda Sudan'da yatırım yapan firmaların sayısının 120'ye, yatırım tutarının ise 200 milyon dolara ulaştığını belirtti. Hisarcıklıoğlu'nun verdiği bilgilere göre Türk müteahhitlerin en az gelişmiş 50 ülkenin 34'ünün yer aldığı Afrika kıtasında 2003-2005 yılları arasında üstlendikleri proje miktarı yüzde 62 oranında arttı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, bu ülkelerle olan ekonomik ilişkileri artırmak istiyor.

Yabancılar Türkiye'yi model alıyor

Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi için peş peşe Afrika zirveleri düzenleyen TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, BM'nin organizesinde gerçekleşen toplantıyı Zaman'a değerlendirdi. Dünyada ticaret ve sosyal hayatın durduğu yaz aylarında Türkiye'nin peş peşe büyük çaplı yabancı heyetleri ağırladığını belirten Meral, gelen her heyetin Türkiye hayranı olarak ülkesine döndüğünü söylüyor. Yabancıların Türkiye'deki gelişmeleri büyük bir hayranlıkla izlediğini ve kendi ülkeleri için model almaya çalıştığını ifade eden Meral'e göre toplantıya katılan dışişleri bakanlarıyla yararlı temaslar yapıldı. Haiti, Madagaskar ve Sudan'dan gelen bakanlarla görüşüldü. Konuk bakanlara gerçekleştirilen zirveler hakkında bilgi verildi. Bakanların bu ilgiden etkilendiklerine dikkat çeken Meral, Türkiye ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini vurguladı. "Haitili bakan büyük yol projelerinin olduğunu belirterek Türkiye'den müteahhit göndermemizi istedi." diyen Meral, buradaki görüşmelerin ardından sonuçları üyeleriyle paylaşacaklarını ifade etti. Yoğun talep sebebiyle gelecek dönemde de zirveler devam edecek. "Kaybedecek vaktimiz yok. 100 milyar dolar ihracat Türkiye için yeterli değil. 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için gece gündüz çalışmamız gerekiyor.' diyen Meral bu yılın kasım ayında Avrasya zirvesinin ikincisini, 2008 baharında da Pasifik zirvesinin ikincisini ve Afrika zirvesinin üçüncüsünü gerçekleştireceklerini vurguladı. Meral, 2008'de Türkiye için kapalı kutu olarak adlandırılan; ancak büyük bir ihracat potansiyeli taşıyan Güney Amerika zirvesini de düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

İsa Sezen

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik