11 Temmuz 2007 Çarşamba

İslam alimlerinin 800 buluşu bilim müzesinde sergilenecek

Türk-İslam tarihinde ilk olan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi İstanbul'da açılıyor.
Prof. Dr. Fuat Sezgin, Müslüman bilim adamları tarafından gerçekleştirilen bilimsel buluşları maket haline getirdi. İlk olarak Frankfurt'ta açılan müze geliştirilerek İstanbul'da kurulacak. Müzede 800 eser sergilenecek.

Frankfurt Üniversitesi Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Fuat Sezgin'in İslam bilim tarihindeki buluşları maketleştirerek Frankfurt'ta açtığı müze daha da geliştirilerek Topkapı Hasahırlar'a kuruluyor. Müzenin tanıtım ve bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Sezgin, Müslümanların 9. yüzyılda bilimde yaratıcılığın en üst seviyelerine ulaştığını 10. yüzyılın sonlarında Arapça kitapların Latinceye ve İbraniceye çevrilerek Avrupa'ya ulaşmaya başladığını kaydetti. 16. yüzyılda Müslümanlarda bilimin durakladığını anlatan Sezgin, Müslümanların daha önce 800 yıl süren yaratıcılık çağlarının farkında olmadıklarını dile getirdi. Toplantının ardından Prof. Dr. Fuat Sezgin, müzede sergilenecek bazı eserleri tanıttı. Müze komite üyeleri ve davetliler, tekneyle yaptıkları Boğaz turunun ardından akşam yemeği için Sait Halim Paşa Yalısı'na geçti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakanlık Başdanışmanı Nabi Avcı, AK Parti milletvekili adayı Ömer Dinçer ile çok sayıda yerli-yabancı davetlinin katıldığı yemeğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir kutlama mesajı gönderdi. Erdoğan, sinevizyon mesajında müzenin 'medeniyetler ittifakı' projesi için de önem taşıdığını belirterek, "Bu müze, insanlığın zengin bilim ve teknolojik birikiminin tek bir medeniyete mal edilemeyeceğini, İslam bilim adamlarının bu ortak mirasa en büyük katkılardan birini sağladığını kanıtlayan somut örnekleri bünyesinde barındırmaktadır." dedi. Başkan Kadir Topbaş ise müzenin İstanbul'un geleceğe kalacak önemli eserlerinden olacağını vurgulayarak, "Tarihten aldığımız değerleri geleceğe taşımak bizim görevimizdir" dedi.

Türk-İslam tarihinde ilk olan müzede, tamamı Prof. Fuat Sezgin'in çalışmalarıyla ortaya çıkan 800 eser sergilenecek. 3500 metrekare alana kurulacak müze araştırmacılar için bir de kütüphane barındıracak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi proje için Topkapı Sarayı Hasahırlar bölümünü tahsis etti. Projeyle, İslam dünyasına ait eserlerin insanlığa mal olması amaçlanıyor. İstanbul, Zaman

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik