17 Ocak 2008 Perşembe

Alevi vekil: Cemevi, camiye alternatif olamaz

Hüseyin Tuğcu
Alevi kesimin en önemli taleplerinden biri, cemevlerinin ibadethane sayılması. Ancak Cem Vakfı'nın bu yöndeki talebini geçtiğimiz günlerde Ankara 6. İdare Mahkemesi, laiklik ilkesini gerekçe göstererek reddetti.


Başbakan Tayyip Erdoğan ise yasalar çerçevesinde Alevilerin taleplerine uzak kalamayacaklarını açıkladı. AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekili Hüseyin Tuğcu ise farklı düşünüyor. Tuğcu, Aleviliğin bir din değil, meşrep olduğunu belirterek cemevlerinin camilere alternatif ibadet yeri olamayacağını söyledi. İbadethane talebini 'son derece tehlikeli' bulduğunu belirten Tuğcu, "Bunu Marksist-ateist çizgide üç-beş kuruluş istiyor." dedi. "Aleviler öz be öz Müslüman'dır" diyen Alevi vekil şunları söyledi: "Cemevleri, Nakşî, Kadirî, Rufaî gibi topluluklarda olduğu gibi özel buluşma yerleridir. Camiler ise Alevi-Sünni her Müslüman için genel bir mekândır. Buraya herkes gidebilir."

Cami düşmanlığı yapan Alevilerin, İslam tarihini, Hz. Muhammed'i, Hz. Ali'yi, Ehli Beyt'i ve 12 İmam'ı bilmediklerini ifade eden Hüseyin Tuğcu, "Bunların bir kısmının kökeni araştırıldığında, ya Ermeni ya Rum çıkmaktadır." iddiasında bulundu. Tuğcu, 1915'teki Ermeni tehciri sonrasına ait bu bilgilerin CHP kayıtlarında olduğunu ileri sürdü. Cemevlerinin de gerekli olduğunu vurgulayan Tuğcu, şöyle devam etti: "Çünkü sosyal, dinî ve toplumsal birer ihtiyaçtır. Ancak buralar özel ibadethane yeri değildir. Alevi-Sünni her Müslüman için temiz olmak şartıyla her mekân ibadet yeridir. Cemevleri, Nakşi, Kadiri, Rufai gibi topluluklarda olduğu gibi özel buluşma, görüşme ve insanların kendini Yaratıcı'ya yakın hissettikleri yerlerdir." Tuğcu, parti yönetiminin, görüşüne başvurmamasını da eleştirdi. "Adam yokmuş gibi, sadece bir-iki kişinin sözleriyle yola çıkmak, partimizi sıkıntıya sokabilir." diyen Tuğcu, millî-manevî değerlere sahip çıkan Alevilerin dikkate alınmamasından yakındı. Tuğcu, "Bizim suçumuz Müslüman olmak, Alevî ana-babadan doğmak, Alevi-Sünni kardeşliğini yıllardır savunmak olsa gerek." ifadelerini kullandı.

Related Posts with Thumbnails

Bu yazıya Not Ver !


Get your own Chat Box! Go Large!

Nickinizi Değiştirmek için Kendi Nickinize Tıklayın !!!

Film izle komedi komik